Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vēl viens hibrīduzbrukums nacionālistiem

@selmuushh NĀKSIES IZSKAIDROTIES. Radikālās liberāles Selmas Teodoras Levrences melīgais tvīts par nacionāļu sadarbību ar teroristiem guvis lielu ievērību arī ārpus viņas tvitera burbuļa. Pateicoties Lato Lapsas rūpēm, tas sasniedzis pat policiju © Ekrānuzņēmums

Nacionālā apvienība piedzīvojusi atkārtotu informatīvu uzbrukumu un zaudējusi tajā vienu no sabiedriskās domas ietekmes instrumentiem – kontu sociālajā tīklā Twitter. Administratori nepaskaidro iemeslus konta darbības apturēšanai, taču netiešas norādes vedina domāt, ka diskreditācijas kampaņu īstenojuši partijas politiskie oponenti – komunistiski noskaņoti LGBT aktīvisti.

Plašākai auditorijai vēsti par Nacionālajai apvienībai slēgto kontu izplatīja Selma Teodora Levrence. Viņa ir augsta ranga ārlietu diplomātes meita, kādu brīdi dzīvojusi Izraēlā, bet pašlaik it kā vada partijai Progresīvie tuvo jaunatnes organizāciju Protests, kas atbalsta dažādas komunisma idejas kombinācijā ar liberālismu dzimumdzīves jomā. Organizāciju Levrence vada «it kā», jo - lai gan mājaslapā nodēvēta par valdes priekšsēdētāju, Uzņēmumu reģistrā viņas vārds pie biedrības paraksttiesīgajām personām neparādās. Taču savā publiskajā darbībā viņa regulāri runā biedrības Protests vārdā un izmanto partijas Progresīvie simboliku. Šie fakti ir būtiski kontekstā ar melīgu paziņojumu, ko Selma Teodora Levrence sniegusi par Nacionālo apvienību.

Vēsts no Kremļa

Lūk, Levrences 20. aprīļa tvīts aptuvenā tulkojumā no angļu valodas: «Latvijas galēji labējai partijai, kurai ir saites ar nacistu teroristiem visā Eiropā un kas gadiem ilgi ir daļa no valdošās koalīcijas, beidzot ir apturēts Twitter konts. Naida runa nav vārda brīvība!» Tālākajos tvītos viņa atgādina, ka tieši šīs partijas, konkrēti - bijušā tieslietu ministra Dzintara Rasnača un viņa parlamentārā sekretāra Jāņa Iesalnieka, dēļ Latvija joprojām nav ratificējusi Stambulas konvenciju. Un rosina sekotājus iepazīties ar biedrības Rebaltica pētījumu par nacionāļu saitēm ar labējiem teroristiem.

Te runa ir par vairākām publikācijām, kurās propagandas organizācija Rebaltica izplatīja Krievijas virzītu naratīvu un piedēvēja Ukrainas brīvprātīgo bataljonam Azov nacisma ideoloģijas atbalstu, pie reizes arī diskreditēja Nacionālo apvienību par sakariem ar šo Ukrainas aizsardzības spēku spēcīgāko vienību. Neatkarīgā par to jau vēstīja publikācijā Karā pret Ukrainu hibrīduzbrukums caur Latviju (19. dec.). Vispirms dezinformāciju «par Latvijas sakariem ar Azov neonacistiem» izplatīja Krievijas Federācijas finansēts propagandas kanāls Sputnik. Pēc vairākiem mēnešiem šis vēstījums tika uzsildīts ar Rebaltica zīmolu, kur galvenais autors bija Krievijas pilsonis Leonīds Rogozins. Nule tādas pašas melīgas apsūdzības nacisma un teroristu atbalstīšanā tiek izplatītas trešoreiz.

Lapsa vēršas policijā

Tvitera sabiedrībā politiskās jauniešu organizācijas Protests līderei Selmai Teodorai Levrencei ir vairāk par 2000 sekotāju, kas ir salīdzinoši daudz. Viņas paziņojums, ka Nacionālā apvienība biedrojas ar teroristiem, jau pats par sevi izpelnījies lielu ievērību, bet vēl lielāku popularitāti tam piešķīris publicists un žurnālists Lato Lapsa. Viņš ir uzrakstījis policijai iesniegumu, lūdzot ierosināt kriminālprocesu pret Selmu Levrenci pēc Krimināllikuma 157. panta - par neslavas celšanu:

«Šīs publiski paustās ziņas par Latvijā reģistrētu politisko partiju manā ieskatā ir melīgas, nepatiesas un tīši paustas ar nodomu nomelnot minēto partiju un celt tai neslavu. Publiski nav pieejamas ziņas par šīs partijas saistību ar nacistu teroristiem vai kādām citām teroristiskām organizācijām. Šādas ziņas nekad nav publiskojušas arī Latvijas drošības iestādes.»

Iesniegumu Lato Lapsa publiskojis arī tviterī ar piebildi: «Būs interesanti paskatīties, kā mūsdienu zojām pašām garšo savas zāles.» Zīmīgi, ka Levrences pārstāvētā biedrība arī pati sevi mudina asociēt ar komunisma ideāliem, jo tās logo feisbukā rotā citas slavenas komunistes - nevis Zojas Kosmodemjanskas, bet Rozas Luksemburgas prātula.

Kas attiecas uz «pašas gatavo zāļu pagaršošanu», saziņā ar Neatkarīgo Selma Teodora Levrence noliedz, ka pati vai viņas organizācija būtu rakstījusi denunciācijas par Nacionālo apvienību tvitera administrācijai un aicinājusi slēgt partijas kontu: «Nē, neaicināja, arī es pati nekad neesmu «reportējusi» NA kontu vai jebkādā veidā rīkojusies, lai veicinātu šo bloķēšanu.»

Iegansts nav zināms

Tomēr konts ir bloķēts, un partijas administrācija vēl domā, kā šo problēmu risināt. Vai ir jēga taisīt jaunu, vai tomēr cerēt uz vecā atgūšanu. Konta administrēšanas tiesības ir vairākiem partijas biedriem, arī Ievai Preimanei. Viņa stāsta, ka tviterī pamatā tika dublētas tās pašas ziņas, kas feisbukā - galvenokārt saistītas ar dažādiem partijas lēmumiem, un pēdējā bijusi par atbalstu krīzē pašnodarbinātajiem iedzīvotājiem. Katrā ziņā nekas tāds, kas varētu neatbilst Twitter satura standartiem - aizliegumam sludināt vardarbību, naidu utt. Centieni sazināties ar tīkla administrāciju un noskaidrot, kādēļ konts bloķēts, palikuši bez panākumiem. Tāpēc partija par situāciju ziņojusi digitālo incidentu novēršanas institūcijai CERT. Šobrīd sekotājiem Nacionālās apvienības profils tviterī netiek rādīts. Tā vietā parādās paziņojums, ka šis konts ierobežots, jo pārkāpj Twitter noteikumus. Taču partijai pašai vismaz ir atjaunota piekļuve kontam. Lielākā daļa ierakstu ir izdzēsti, un arī sekotāju skaits ir 0. Visi dzēsti. Ar kolēģiem spriests, ka diezin vai konta slēgšanu būs panākusi viena naidīgi noskaņota persona. Visdrīzāk tā bijusi ilgstošā laikā noorganizēta sistemātiska ziņošana par konta neatbilstību sociālā tīkla noteikumiem. Un oponentu Nacionālajai apvienībai netrūkst - visplašākajā politikas spektrā, sākot ar Kremļa naratīvu pavairotājiem, beidzot ar radikāliem liberāļiem, kas apšauba nacionālas valsts un tradicionālā ģimenes institūta nepieciešamību.