Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Mutes veselības centra vadītāja: Valstij būtu jādomā par kompensācijām bērnu zobārstiem

© Pixabay

Valstij būtu jādomā, kā kompensēt valsts kvotu iztrūkumu zobārstiem, kas nodrošina bērnu zobu ārstēšanu, pauda SIA "Zemgales mutes veselības centrs" valdes locekle Mirdza Lazda.

Viņa stāstīja, ka iestādē šonedēļ "lēnā garā" tiek atjaunota pakalpojumu sniegšana, kas līdz šim bija ierobežoti. Centra personāls sazinās ar klientiem, kuru zobu labošana bija uz laiku apturēta. Savukārt akūtie pacienti ar sāpēm pieņemti arī līdz šim, un nav novērots, ka ārkārtējās situācijas dēļ būtu parādījušies ielaisti gadījumi.

"Ir daļa, kas vēl nogaida un pierakstu atceļ, jo esošā situācija rada satraukumu," komentēja Lazda.

Pašvaldības veselības centrā, ievērojot drošības prasības, pašlaik pacientus pieņem tikai viens speciālists, arī iekļūšana telpās iespējama, tikai izmantojot zvana pogu. Pie ieejas klientiem tiek izskaidrotas drošības prasības, visi pacienti tiek pieņemti tikai ar iepriekšējo pieteikšanos. Personīgos aizsarglīdzekļus centrs esot iepircis laikus, un to apjoms ļauj nodrošināt darbu divus mēnešus.

Mutes veselības centrā ikdienā tiek nodrošinātas četras darba vietas, taču tie speciālisti, kas pacientus nepieņem, pašlaik ir atvaļinājumā, lai nebūtu dīkstāvē. Attālināto mācību laikā ir slēgti centra kabineti, kas atrodas trīs izglītības iestādēs.

"Kabineti ir ciet, un paredzētās kvotas no valsts mēs nesaņemsim. Valstij nevajadzētu aizmirst par bērnu zobārstiem," aicināja Lazda, piebilstot, ka jau kopumā zobārstu, kas ārstē bērnus ir maz, taču, nesaņemot atbalstu, to skaits varētu sarukt vēl vairāk.

Bauskas novada pašvaldības kapitālsabiedrības vadītāja klāstīja, ka ieņēmumu apjoms ārkārtējā situācijā ir samazinājies, un pašlaik ir grūti prognozēt, kā situācija attīstīsies.

"Firmas.lv" dati rāda, ka "Zemgales mutes veselības centra" apgrozījums 2019.gadā bijis 321 361 eiro, bet peļņa sasniegusi 8233 eiro.

Jau vēstīts, ka no 21.aprīļa Latvijā daļēji atjaunoti ambulatorie un diagnostikas pakalpojumi, kas Covid-19 krīzes dēļ bija pārtraukti no 23.marta, liecina veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) parakstītais rīkojums.

Ministre pagājušajā nedēļā norādījusi, ka kopā ar mediķiem vienojusies par nepieciešamajiem drošības pasākumiem gan medicīnas personālam, gan pacientiem, lai varētu atsākt zobārstniecības, speciālistu konsultācijas, izmeklējumus un citus medicīnas pakalpojumus.