Mūrniecei 100 latu naudassods par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām

© Reinis Hofmanis, f64

Pabeidzot pārbaudi par iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) dienesta automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ministrei ir piemērojis 100 latu naudassodu.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, "KNAB kompetences ietvaros tika veikta pārbaude, kuras rezultātā par likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteikto aizliegumu neievērošanu amatpersona ir saukta pie administratīvās atbildības".

Kā pastāstīja Mūrniece, viņai piemērots 100 latu naudassods. Tomēr ministre ir gatava izmantot savas likumā paredzētās tiesības un šo lēmumu apstrīdēt KNAB priekšniekam.

LETA jau ziņoja, ka par valsts apmaksātā autotransporta izmantošanu Mūrniecei vislielākā uzmanība tika pievērsta janvārī. Pēc Neatkarīgās policistu arodbiedrības (NPA) novērojumiem, ar ministres darba vajadzībām paredzēto transportlīdzekli uz skolu tika vesti viņas bērni.

Tomēr Drošības policija (DP) pēc neilga laika paziņoja, ka, kaut arī Mūrniece ar savu darba auto uz skolu vedusi bērnus, viņai nav jāmaksā nodoklis par dienesta automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām, jo ministre tiek nodrošināta ar operatīvo transportu, uz kuru šogad ieviestās nodokļu izmaiņas neattiecas.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa, DP nodrošina iekšlietu ministri ar operatīvo transportlīdzekli 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā. Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) apstiprināja, ka amatpersonām, kuras tiek nodrošinātas ar operatīvo transportu, tā dēvētais dienesta auto nodoklis nav jāmaksā.

22.janvārī Mūrniece paziņoja, ka lūgusi nodrošināt sev pastiprinātu apsardzi. Mūrniece stāstīja, ka šīs dienas pēcpusdienā bija aizbraukusi uz skolu pretī bērniem un redzējusi, kā NPA pārstāvis Andrejs Melnalksnis pie skolas ārdurvīm ar fotoaparātu gaidījis iznākam viņas bērnus un vēlāk sācis viņus fotografēt. Par notikušo Mūrniece informējusi DP un lūgusi nodrošināt sev pastiprinātu apsardzi.

Ministre apgalvoja, ka iepriekšējā dienā saņēmusi kādu anonīmu e-pastu ar viņai veltītiem lamu vārdiem un draudiem viņu nogalināt. DP pārbaudīja draudu nopietnību.

Savukārt Melnalksnis uzsvēra, ka viņš patiešām atradies pie skolas Baložos, bet nefotografējis konkrēti Mūrnieces bērnus, jo viņus nepazīst. Viņš iemūžinājis ministres dienesta automašīnu "Audi A6", ar kuru ik dienu, pēc Baložu iedzīvotāju stāstītā, tiekot pārvadāti divi bērni. Melnalksnim pat esot piesūtītas Baložu iedzīvotāju uzņemtās fotogrāfijas.

Tā kā Melnalksnim bija citas darīšanas Baložos, viņš nolēmis pats savām acīm apskatīt, vai tiešām Mūrniece savu dienesta automašīnu izmanto nelietderīgi. Viņš pamanījis, ka noteiktā laikā pie skolas piebrauca Mūrnieces dienesta automašīna, kurā atradās šoferis, bet pēc tam katrs no savas puses pa aizmugurējām durvīm iekāpa divi bērni. Pēc aptuveni piecām minūtēm Melnalksnis šo automašīnu jau bez bērniem redzējis izbraucam no Baložiem, kas liekot domāt, ka bērni tiekot aizvesti uz netālu esošajām mājām.

Melnalksnim ir fotogrāfijas ar šādu pašu ainu 8.janvārī. Turklāt toreiz pie skolas bērnus gaidījusi arī trafarēta policijas automašīna.

Laikā, kad visur un visu iedzīvotāju slāņu makos valda krīze, Melnalksnis šādu ministres rīcību uzskata par valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Viņaprāt, Mūrniecei vajadzētu pamest savu amatu.

Mūrniece aģentūrai LETA sacīja, ka tiešām ar dienesta auto uz skolu ved bērnus, jo tas esot pa ceļam uz darbu, un nereti bērni uz skolu tiek aizgādāti jau plkst.7 no rīta. "Pie mana darba laika nav iespējams nodrošināt aukles pakalpojumus, un tas nav nekāds pārkāpums, ja pa ceļam uz darbu vai mājām es mašīnā vedu arī savus bērnus," skaidroja Mūrniece. 22.janvārī ministres automašīna pie skolas gan piefiksēta darba laikā.

Latvijā

Jūrmalā ir pabeigti būvdarbi Dzintaru dzelzceļa pārvada labajā pusē virzienā no Rīgas uz Majoriem, bet no šodienas būvdarbi tiks sākti pārvada kreisajā pusē virzienā uz Rīgu, nosakot jaunus satiksmes ierobežojumus, informē pašvaldība.

Svarīgākais