Saeima atbalsta mākslas un mūzikas skolu programmu modernizēšanu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti šodien, uzklausot kultūras ministru Intu Dālderi (JL), pauda atbalstu mākslas un mūzikas skolu programmu modernizēšanai,informē Saeimas Preses dienests.

Kultūras ministrija ir sākusi kultūrizglītības programmu satura uzlabošanu un tās mērķis ir četru gadu laikā sistēmu padarīt mūsdienīgu, noskaidroja deputāti.

"Daudzviet tiek izmantota novecojusi metodika, un ir pienācis brīdis to mainīt," teica Dālderis. Pirmajos apmācības gados bērnam jāiemāca mīlēt māksla un mūzika un jāieliek pareizi pamati profesionālai izaugsmei, uzsvēra ministrs.

Nākamā gada valsts budžetā kultūras finansējumu nedrīkst samazināt ne par vienu santīmu, teica Dālderis. Pretējā gadījumā būšot jāslēdz kultūras iestādes un nevarēs kopā saturēt kolektīvus.

Pārrunājot darāmos darbus kultūrizglītības jomā, ministrs skaidroja, ka Latvijā darbojas 145 mūzikas un mākslas skolas un jāstrādā pie tā, lai tās aptvertu plašāku bērnu loku. Tagad tajās mācās seši procenti no visiem bērniem, taču šo skaitu vajadzētu dubultot, pauda kultūras ministrs. Tāpat jārisina profesionālu pedagogu trūkums, pretējā gadījumā pēc pieciem gadiem problēma kļūs pavisam akūta, uzskata Dālderis.

Savukārt profesionālajās vidusskolās esot jādomā par kvalitātes stiprināšanu un elastīgāku piedāvājumu. Piemēram, lai arī vispārizglītojošo skolu audzēkņi varētu apgūt mūzikas un mākslas priekšmetus un lai tiktu dažādots apgūstamo mūzikas instrumentu loks. Dālderis pauda pārliecību, ka, lai sagatavotu profesionāļus, bez Kultūras ministrijas speciālistu līdzdalības nedrīkstētu akreditēt nevienu augstākās izglītības programmu mākslā un mūzikā.

Svarīgākais