Optiskais internets – šobrīd vairāk nekā jebkad garantē stabilitāti

© Depositphotos

Darbs no mājām un sociālā distancēšanās tradicionālajā darba laikā kāpinājusi interneta patēriņu, jo īpaši rīta stundās, kad tas ir pieaudzis pat vairāk nekā pusotras reizes. Arī vakaros, kas vienmēr ir bijis aktīvs interneta patēriņa laiks, datu apjoms palielinājies vēl par 10 procentiem, liecina Latvijas tehnoloģiju un izklaides uzņēmuma Tet dati. Neskatoties uz tik lielu tīkla noslodzi, Tet tīkla darbība ir stabila un nepatraukta, ļaujot skolēniem mācīties un uzņēmumiem strādāt attālināti. Tas ir iespējams, pateicoties tam, ka Tet nodrošina internetu caur vadu un ieguldījumi tīkla kapacitātes stiprināšanā ir bijuši pārdomāti un laikus realizēti.

«Interneta aktivitātes pieaugums Tet tīklam pārslodzi nerada, un klientiem nav par ko uztraukties, jo datu ātrums, jauda un stabilitāte pietiks visiem. Tīkla noslodzes riskus neredzam. Tīkla darbības jaudas esam plānojuši tā, lai tas nepieciešamības gadījumā spētu izturēt pat divkāršu vakara pīķa stundu noslodzi, kad internetu lieto lielākā daļa. Turklāt jāatceras, ka ikviens interneta fiksētais tīkls un jo īpaši optiskais tīkls spēj nodrošināt daudz lielāku stabilitāti brīžos, kad ir liels vienlaicīgu pakalpojumu lietotāju skaits, kas rada zināmus izaicinājumus mobilo risinājumu tehnoloģijai,» skaidro Tet galvenais tehnoloģiju direktors Uldis Tatarčuks.

Kvalitatīvs un jaudīgs tīkls

2019. gadā Tet veicis 30 miljonu eiro investīcijas uzņēmuma attīstībā, valstij nodokļos nomaksājis 47,5 miljonus eiro, kā arī 32,5 miljonus eiro izmaksājis 2018. gada dividendēs akcionāriem, tostarp Latvijas Republikai - 16,6 miljonus eiro, liecina Tet pārskats par pagājušo gadu.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn Tet turpināja investēt līdzekļus optiskā tīkla izbūvē, kas ļauj nodrošināt vienmēr ātra interneta pieslēgumu. Līdz ar to optiskais internets šobrīd ir pieejams jau vairāk nekā pusmiljonam jeb vairāk nekā 60% Latvijas mājokļu. Turklāt izbūves darbi turpinās, un šogad arvien jaunās vietās - gan Rīgā, gan citās pilsētās - būs pieejams šis nenoliedzami ātrākais un stabilākais no interneta veidiem. Papildus Tet turpina ieviest jaunākās tehnoloģijas vara tīkla datu pārraides ātruma un pieejamības uzlabošanai. Līdz ar sabiedrības ieradumu un tehnoloģiju maiņu internetā pavadītais laiks un ikdienā lietotais datu apjoms arvien pieaug, tādēļ pērn Tet divas reizes palielināja interneta ātrumu optiskā tīkla klientiem, kas lieti šobrīd noder tiem, kuri strādā un mācās no mājām.

Sabiedrība patērē arvien vairāk satura (vairāk video, sociālo tīklu, ziņu, filmu un seriālu), kā arī pieaug satura izšķirtspēja jeb kvalitāte - HD izšķirtspēja filmām un seriāliem ir norma, tāpat arvien pieaug TV kanāli HD kvalitātē. Turklāt vidusmēra ģimenē internetu vienlaikus lieto 5-6 iekārtas. Tas viss palielina datu plūsmu, tādēļ arvien būtiskāks kļūst interneta ātrums un stabilitāte arī vakara stundās, kad ierasti ir lielākā tīkla noslodze un blīvi apdzīvotās vietās mobilie tīkli nespēj piedāvāt stabilu kvalitāti. Turklāt šobrīd attālinātu mācību un strādāšanas no mājām laikā būtiski pieaudzis arī datu patēriņš.

Papildus pašiem prasīgākajiem klientiem, kam jāstrādā ar liela izmēra failiem, tiem, kas iecienījuši datorspēles un kam būtisks īpaši ātrs internets, tieši šobrīd Tet nodrošina internetu ar ātrumu līdz pat 1 Gb. Šāds internets arī pieejams vairāk nekā 500 000 Latvijas mājsaimniecību, un visi, kam šobrīd jau ir Tet Pro interneta pieslēgums, šo 1000 Mbit/s jeb 1 Gb/s ātro internetu saņems līdzšinējo 800 Mbit/s vietā. Šāds ātrums ļauj pilnībā bez problēmām vienlaikus attālināti strādāt un mācīties, arī izmantojot smagus failus un materiālus, skatīties vislabākās kvalitātes HD saturu, spēlēt tiešsaistes datorspēles ar minimālu aizturi un darīt vēl 100 lietas vienlaikus.

Atbalsts gan mājsaimniecībām, gan biznesam

Līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī, kas līdzi nesušas izmaiņas gan iedzīvotāju, gan uzņēmumu ikdienā, Tet galvenais uzdevums ir bijis saviem klientiem nodrošināt mūsdienu pamatvajadzības darbam, mācībām un atpūtai no mājām - piekļuvi stabilam un uzticamam internetam un televīzijai. Aicinot valstī izsludinātās ārkārtas situācijas laikā sabiedrību palikt mājās, Tet saviem televīzijas klientiem arī dāvinājis plašu bezmaksas saturu - gan filmas vecākiem Shortcut bezmaksas filmu kategorijā #paliecmājās, gan bērnu kanālus, animācijas filmas u.c. saturu pašiem jaunākajiem skatītājiem. Tāpat, atbalstot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts kanceleju un Latvijas sabiedrību kopumā, Tet speciālisti ātri, operatīvi un bez maksas izveidoja tālruņus 8303 un 8345, kas līdzdarbojas cīņā pret Covid-19. Savukārt, lai palīdzētu iedzīvotājiem iegūt drošu un uzticamu informāciju par Covid-19, Tet sadarbībā ar Tildi, izveidoja virtuālo asistentu Covidbot. Iedzīvotāju informēšanai virtuālo asistentu savās mājaslapās izvietojušas vairākas Latvijas pašvaldības - Rīga, Valmiera, Smiltenes novads, Strenču novads, Alūksnes novads, Rundāles novads u.c., kā arī Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Studentu apvienība.

Šobrīd īpaši svarīgi ir atbalstīt arī uzņēmumus, kas Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas dēļ piedzīvo biznesa kritumu. Apzinoties, ka viņiem varētu palīdzēt tiešsaistes risinājumi, Tet piedāvā bez maksas uz diviem mēnešiem izmantot savus mākoņpakalpojumus, kā arī ekspertu atbalstu datu pārvietošanas laikā. Lai pieteiktos pakalpojumam, Tet aicina rakstīt uz dc@tet.lv.

• APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais