Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Pēc šokējošajiem izteikumiem mācītājs Daume zaudē LTV raidījuma vadītāja darbu

© Ekrānšāviņš no video

Par neētiskiem un nepieņemamiem izteikumiem no raidījuma "Saknes debesīs" vadīšanas atstādina Aleksi Daumi, tā lēmuši raidījuma veidotāji - producentu apvienība "Hansamedia" un Latvijas Televīzija (LTV).

Kā aģentūru LETA informēja LTV pārstāve Krista Luīze Priedīte, šajā svētdienā Daumes vietā raidījumu vadīs publicists un filozofs Ilmārs Latkovskis.

Raidījums "Saknes debesīs" katru svētdienu LTV1 ēterā aplūko filozofiskus jautājumus par garīgumu, ētiku un morāli. Ņemot vērā raidījuma līdzšinējā vadītāja Daumes absolūti nepieņemamos, ar LTV rīcības un ētikas kodeksu un arī demokrātiskas un iekļaujošas sabiedrības vērtību pamatprincipiem nesavietojamos izteikumus, kas izskanējuši sarunā ar Annu Rozīti viņas video blogā "Tuvāk Sev ar Annu Rozīti", pieņemts lēmums Daumi no raidījuma vadīšanas atstādināt, skaidroja Priedīte.

Viņa uzsvēra, ka raidījums netiek veidots LTV. Tā veidotāji pēc LTV pasūtījuma ir neatkarīgie producenti - radošā aģentūra "Hansamedia". Gan LTV, gan producenti norobežojas no Daumes izteikumiem.

"Hansamedia" pārstāvis Niks Volmārs norādīja, ka "Saknes debesīs" producenti pilnībā norobežojas un uzskata par nepieņemamiem Daumes personīgos izteikumus Rozītes "YouTube" kanālā.

"Mēs iestājamies par cieņpilnām savstarpējām attiecībām, toleranci un augstiem žurnālistikas standartiem. Pēc šiem izteikumiem mēs vairs neredzam Daumi kā mūsu raidījuma vadītāju. Raidījums "Saknes debesīs" turpinās strādāt pie izpratnes veicināšanu par reliģiju, vēsturi, dabu un citiem cilvēkiem svarīgiem tematiem vairojot iecietību un labā ideju pasaulē," pauda Volmārs.

Daume sarunā ar Rozīti norādījis, ka dažkārt viņš domājot "ļautas lietas" par meiteni, kura virtuālajā vidē paudusi nostāju, ka "jūs mums sabojājāt nākotni".

"Kad dažkārt es ar jauniešiem runāju par šo tēmu, viņi saprot, ko es par to saku - ja satiekat to meiteni, nospārdiet viņu. Es saprotu, ka viņa kaut kādā ziņā ir pievilta, jo šāda sūdzēšanās par globālajām lietām ir absolūti bezjēdzīga un tā neko nedara," sacīja Daume.