Vēja postījumi: bojāts glābēju postenis, norauts skolas jumts; glābējiem 130 izsaukumi

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz ceturtdienas vakaram saņēmis kopumā 130 izsaukumus par spēcīgā vēja radītajiem postījumiem, iedzīvotājiem ziņojot gan par vēja nolauztiem kokiem, gan norautām jumta daļām un citām bojātām konstrukcijām.

Visvairāk izsaukumu bijis laikā no plkst.14 līdz 17. Spriežot pēc izsaukumu skaita, stiprā vēja visvairāk skartās vietas bijušas Rīgā un tās apkārtnē, tai skaitā Ogrē.

Pārsvarā glābēji saņēmuši izsaukumus par vēja nolauztiem kokiem, taču saņemti arī izsaukumi par bojātām konstrukcijām, lielākoties jumta seguma detaļām.

Šodien no vēja radītajiem postījumiem cietis ne tikai Varakļānu ugunsdzēsēju postenis, kuram nobrucis tornis, bet jumts norauts arī VUGD Rēzeknes daļas vieglo automašīnu boksiem.

Šļūteņu žāvēšanas torņa sagruvusī siena ir uzkritusi uz ēkas jumta, to bojājot. Patlaban tiek novērtēta situācija, lai organizētu turpmāko darbu un par postījumiem informēta Nodrošinājuma valsts aģentūra.

Negadījumā cietušo nav.

Ceturtdienas pēcpusdienā daudzviet Latvijā, arī galvaspilsētā, rietumu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās pārsniedz 20 metrus sekundē, bet vakarā

VUGD

Stiprais vējš ceturtdien norāvis daļu Jēkabpils 3.vidusskolas jumta, aģentūrai LETA pastāstīja pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (GKML).

Viņš klāstīja, ka norauta ir apmēram trešdaļa vai pat mazāka skārda jumta daļa. Lai loksne, kas karājās no jumta, nepadraudētu apkārtējos, palīgā saukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kura darbinieki loksni nogriezuši. Kraps uzteica glābēju darbu, kas rīkojušies operatīvi un profesionāli.

Plānots, ka piektdien jumtam tiks uzlikts pagaidu segums, jo šodien vēja dēļ darbus veikt ir bīstami, un darbinieku drošība ir svarīga, norādīja pilsētas mērs.

Cilvēki negadījumā nav cietuši, jo skolēni mācības apgūst attālināti, un arī pedagogu notikuma laikā skolā nav bijis daudz.

Cietušais segums ir bijis aptuveni 20 gadus vecs, un pašlaik nodarītie zaudējumi vēl nav aplēsti.

Spēcīgākās vēja brāzmas līdz plks.14 bijušas Vidzemē, kur tās sansiegušas 20-24 metrus sekundē, tostarp Rīgas ostā 22 metri sekundē, bet pilsētas centrā līdz 20 metriem sekundē, sociālajā tīklā facebook informē meteorologs Toms Bricis.

Prognozes liecina, ka stiprs vējš saglabāsies līdz vakaram, turklāt spēcīgais vējš vēlāk pēcpusdienā skars arī Latgali. Brāzmas Vidzemē un Latgalē vietām būs ap 25 metriem sekundē stipras.

Naktī vējš pierims, bet piektdien atkal pastiprināsies, tomēr vairs nebūs tik postošs, brāzmās sasniedzot 15-20 metrus sekundē, informē T.Bricis.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais