Zakatistovs: Nākamā gada budžeta veidošana Covid-19 krīzes dēļ būs sarežģīta

© Oksana Džadana/F64

2021.gada valsts budžeta veidošana Covid-19 krīzes dēļ būs sarežģīta, uzskata Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV).

Zakatistovs šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē uzsvēra, ka uz krīzi jāmēģina skatīties, ņemot vērā trīs dažādus kontekstus: fiskālo un sociālo, psiholoģisku, kā arī uz izaugsmi vērsto.

"Ir grūti runāt par krīzi, bet daži analītiķi to salīdzina ar Otro pasaules karu. Atrodamies sprādziena epicentrā, kas lēni izplatās, secīgi skarot nozari pēc nozares. Tagad ir vairāk nezināmu nekā zināmu lietu. Patlaban ir dažādi minējumi par to, kā kritīs ekonomika un kā cipari sastāsies pēc trīs mēnešiem," teica Zakatistovs, prognozējot, ka iekšzemes kopprodukts "noteikti kritīs".

Politiķis solīja, ka tiklīdz būs zināma krīzes ietekme uz valsts budžeta, sekos atbildīga valsts rīcība.

Zakatistovs arī norādīja, ka krīzes laikā cilvēkiem ir satraukums un visi grib zināt atbildes uz jautājumiem. "Process, ko valdība patlaban dara, ir atbildīgs. Ir zināma nobīde, bet darbojas darba grupa, kas sanāk vairākas reizes nedēļā. Cilvēki bieži vien saka, ka ir labi nodrošināt četru acu principu, bet mums darba grupā ir 100 acu princips. Ja kādam ienāk prātā jautājums, tas nonāks līdz darba grupai, iespējams, ar nelielu laika nobīdi. Opozīcija un caurmēra cilvēki uz ielas skaidri teica, ka vajadzīgas izmaiņas attiecībā uz valdes locekļiem, un tas vēlāk notika," teica politiķis.

Deputāts arī paskaidroja, ka trešais konteksts ir saistīts ar izaugsmi. Izdevumu pārskatīšanas grupa turpina darboties, saprotot, ka nākamais budžets būs ļoti sarežģīts, uzskata politiķis.

Zakatistovs arī pārliecināts, ka krīze jāizmanto strukturālām un uz izaugsmi vērstām izmaiņām. Deputāts skaidroja, ka patlaban pamatdarba instruments finanšu plūsmai ir līdzekļi neparedzētiem gadījumiem (LNG).

"Naudas kustība nav tikai ārā no LNG. Jānodrošina, ka līdzekļu tiek ieskaitīti arī atpakaļ LNG. Krīzes dēļ notikušas izmaiņas - piemēram, Dziesmu svētki nenotiks, pieci miljoni eiro jāskaita atpakaļ uz LNG. Līdzīgi iestādēs ir sabiedriskie pasākumi, kas nenotiek - visai tai naudai jāiet uz LNG," teica Zakatistovs.

Saistībā ar strukturālām izmaiņām Zakatistovs sacīja, ka ir jāstrādā uz atbalsta sniegšanu eksportam.

Svarīgākais