Medicīnas iestādēm plāno kompensēt izdevumus, kas saistīti ar ambulatoro pakalpojumu ierobežošanu

© Dmitrijs Suļžics/F64

 Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests (NVD) gatavojas medicīnas iestādēm kompensēt izdevumus, kas saistīti ar ambulatoro pakalpojumu ierobežošanu, trešdien videokonferencē par aktuālo veselības nozarē un risinājumiem Covid-19 izplatības ierobežošanā informēja NVD Ārstniecības pakalpojumu departamenta direktore Alda Reinika.

Viņa stāstīja, ka NVD pašlaik ir pieejami dati par marta līgumu izpildi, un martā nav piedzīvots būtisks kritums ambulatoro pakalpojuma apjomā, un tāds novērots tikai atsevišķās iestādēs. Informācija par aprīli vēl nav pieejama.

Iestādes par sniegtajiem pakalpojumiem saņems avansa maksājumu, kas būs līdzvērtīgs divpadsmitajai daļai no visas līgumā paredzētās summas, taču plānotas arī kompensācijas, lai segtu uzturēšanas izdevumus, atalgojumu un nodokļus par laiku, kad pakalpojumi ierobežoti. Reinika vēl nevarēja prognozēt, kāds būs šis atbalsta mehānisms un kādā apmērā, taču prognozēja, ka plašāka informācija būs pieejama nākamās nedēļas laikā.

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) videokonferencē pauda, ka pašlaik ir svarīgi noturēt mediķus, lai arī pakalpojumu sniegšana ir ierobežota, lai varētu iesaistīt viņus darbā, paplašinoties Covid-19 izplatībai.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 izplatību Latvijā ir ierobežoti dažāda veida gan privātie, gan valsts sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi.

Vienlaikus tiek nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, tādējādi neierobežojot pacienta iespējas saņemt palīdzību, piemēram, pēkšņu sāpju gadījumā.

Tāpat nav atceltas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Nepieciešamo palīdzību saņem arī grūtnieces, "zaļā koridora" pacienti, HIV/AIDS un tuberkulozes un citi pacienti. Ārstniecības iestādei izvērtējot, iespēju robežās konsultācijas tiek sniegtas attālināti.

Svarīgākais