Ļaunprāšu uzbrukuma dēļ bijusi traucēta interneta darbība "Latnet" klientiem

Pagaidām nenoskaidrotu ļaunprāšu sarīkota tā saucamā DoS jeb pakalpojumatteices uzbrukuma dēļ visus SIA "Latnet serviss" klientus šodien pēcpusdienā uz brīdi skāruši interneta darbības traucējumi, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma Pārdošanas departamenta vadītājs Vladislavs Gurmans.

Viņš uzsvēra, ka šādi uzbrukumi Latvijas virzienā notiek ļoti reti. Tos mēdz organizēt dažādi grupējumi, piemēram, hakeru grupējumi. Šajā gadījumā vēl nav zināms, kas bija uzbrukuma organizētājs un kāds bija tā mērķis, taču uzbrukums nav bijis vērsts pret Latviju vai "Latnet serviss", zināja teikt uzņēmuma pārstāvis. Pēc viņa teiktā, tas varētu būt mērķēts vai nu uz vienu no "Latnet serviss" klientiem, kas pērk pakalpojumus un sniedz tos tālāk saviem klientiem, vai arī šī pakalpojuma sniedzēja klientiem.

Kā skaidroja Gurmans, uzbrukuma laikā pastāvīgi tiek sūtīti pieprasījumi uz noteiktām IP adresēm, kas palielina slodzi un "aizņem" citus kanālus. "Latnet serviss" meklēja attiecīgās adreses, atslēdza tās, lai apturētu uzbrukumu, un tad atjaunoja. Pēc uzņēmuma pārstāvja teiktā, interneta darbības traucējumi kopumā ilga aptuveni 20 minūtes.

Klientu, kuru šis uzbrukums skāra, Gurmans neatklāja, taču viņš norādīja, ka šis uzņēmums ir neizpratnē un nevar rast izskaidrojumu uzbrukumam. Klients esot neliels, tas savus pakalpojumus sniedzot noteiktā teritorijā.

Kā uzskata "Latnet serviss" pārstāvis, vienīgais, ko varētu darīt, ir izvietot katrā starpposmā iekārtu, kas analizē datu plūsmu, taču arī šādā gadījumā, tāpat kā tagad, kad uzņēmumam tāda izvietota centrālajā mezglā, paietu laiks, līdz izdotos noskaidrot, uz ko vērsts uzbrukums.

Par notikušo incidentu plānots paziņot drošības incidentu risinātājiem CERT.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais