Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš pēc 2 nedēļām sola plānu pandēmijas ierobežojumu mazināšanai

© f64

Pēc divām nedēļām epidemiologi varētu nākt klajā ar ierosinājumiem, kas paredzētu Covid-19 izraisītās epidēmijas noteikto ierobežojumu mazināšanu, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš stāstīja, ka pēc epidemiologu sniegtās informācijas aprīļa beigās Covid-19 epidēmijas uzliesmojums varētu pieaugt, kas attiecīgi strauji varētu mazināties. Tomēr neskatoties uz šādu scenāriju, epidemiologi pēc divām nedēļām varētu nākt klajā ar priekšlikumiem par Covid-19 izraisītās epidēmijas noteikto ierobežojumu mazināšanu.

"Ja salīdzinām situāciju citās Eiropas valstīs, tad Latvija ir visliberālākā valsts noteikto ierobežojumu ziņā. Mums vienkārši ir jāpalielina testēšanas apjoms, lai varētu kontrolēt Covid-19 izplatību un zinātu, kādi soļi ir jāsper tā ierobežošanai," piebilda premjers.

Jau ziņots, ka valstī turpinās ārkārtējā situācija un ir spēkā līdzšinējie Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību Latvijā, valdība sākotnēji lēma ārkārtējo situāciju valstī izsludināt no 13.marta līdz 14.aprīlim. Tādā gadījumā no 15.aprīļa dzīve valstī būtu atgriezusies ierastajās sliedēs. Tomēr aprīļa sākumā Ministru kabinets ārkārtējo situāciju pagarināja līdz 12.maijam.

Otrdien Kariņš mediju pārstāvjiem stāstīja, ka Covid-19 ir viltīga slimība, par kuru zinātnieki joprojām zina ļoti maz, tāpēc vienīgais veids, kā slimību ierobežot, ir ievērot distanci un mazgāt rokas.

Valdības vadītājs aicināja iedzīvotājus nopietni uztvert valstī noteiktos ierobežojumus, vienlaikus piebilstot, ka patlaban netiek plānoti jauni slimību ierobežojoši pasākumi.

Saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī joprojām ir spēkā virkne ierobežojumu, tostarp personām publiskās vietās jāievēro savstarpējā divu metru distance, savukārt personām, kuras ieradušās no ārvalstīm, 14 dienas jānodrošina pašizolācija dzīvesvietā. Personām, kurām apstiprināta Covid-19 diagnoze un kuru veselības stāvoklis pieļauj ārstēšanos mājās, jāatrodas stingrā izolācijā.

Ārkārtējās situācijas laikā ir spēkā aizliegums rīkot jebkādus publiskus un privātus pasākumus.

Tāpat noteiks, ka brīvdienās un svētku dienās visos tirdzniecības centros darbojas tikai pārtikas veikali, preses tirdzniecības vietas, aptiekas, vakcinācijas kabineti, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, ķīmiskās tīrītavas, higiēnas un saimniecības preču veikali, kā arī būvniecības un dārzkopības preču veikali.