Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 krīze rada jaunus izaicinājumus mājsaimniecību ikdienā

KRĪZE nav iemesls, lai dzīvotu pavirši – šis ir brīdis, kad, rīkojoties atbildīgi pret sevi un vidi, mēs varam palīdzēt gan sev pašiem, gan cilvēcei un zemeslodei kopumā. Atbildīga atkritumu apsaimniekošana sākas tavās mājās! © Publicitātes foto

Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumi, tostarp sociālā distancēšanās, ievieš korekcijas mūsu ikdienas ritmā – pārsvarā strādājam un atpūšamies mājās, kā rezultātā rodas jauni izaicinājumi, jauna problemātika, jauni attiecību un mājsaimniecību ikdienas risinājumi.

Darbojamies virtuvē - ražojam atkritumus

Pirms koronavīrusa pandēmijas un tā ierobežošanas pasākumiem lielākā daļa strādājošo, kā arī bērnudārznieki un skolēni vismaz pusdienas ēda ārpus mājām, bet tagad no kafejnīcām, restorāniem un skolu ēdnīcām esam pārcēlušies uz mājas virtuvi. Tas nozīmē, ka mājās tiek gatavots ēdiens, kura taisīšana vienmēr saistās arī ar atkritumiem - kartupeļu un burkānu mizām, nederīgajām salātu un kāpostu lapām, olu čaumalām un tamlīdzīgi, kā arī bezgala daudz iesaiņojuma, tostarp dzērienu pudeles, konservu bundžas, tīrīšanas līdzekļu pudeles un plastmasas maisiņi. Iespējams, ka ģimene būs pārsteigta, ka tagad atkritumu tvertne jāiznes katru dienu, nevis kā senāk reizi trīs četrās dienās. Ja līdz šim tik skaidri neredzējām, cik atkritumu dienā saražojam, tad tagad varam vien nobrīnīties. Tas nenozīmē, ka kopējais atkritumu apjoms valstī pieaug, bet gan to, ka tagad no restorānu un kafejnīcu virtuvēm tie pārcēlušies uz mūsu mājām.

Ieraugot lielo atkritumu daudzumu, ir pamats sākt domāt par to šķirošanu, jo daudzas lietas no atkritumu spaiņa var nodot otrreizējai pārstrādei. Sāksim ar vienkāršāko - plastmasas maisiņu, dzērienu un tīrāmo līdzekļu plastmasas pudeļu atšķirošanu, savācot to vienkopus un vēlāk izmetot plastmasai paredzētajā konteinerā. Tas pats attiecināms uz stikla pudelēm un metāla bundžām. Neskatoties uz ārkārtas situāciju valstī, Eco Point nodrošina šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumu pieejamību. Laukumu adreses pieejamas Eco Point mājaslapā www.epoint.lv, sadaļā Kur nodot.

Izmantojam laiku lietderīgi

Kapitālā mājas tīrīšana ir viens no veidiem, kā kliedēt garlaicību un iegūt labu rezultātu - mūsu mājās paliek mazāk lietu, uz kurām krāties putekļiem. Cilvēks pēc dabas ir krājējs: ja nu kādreiz noder! Jā, ir gadījies izmest ne vienu vien lietu, kura kaut kad pēc gada būtu noderējusi, taču pamatā ir tā: ja kāds priekšmets vai apģērba gabals nav lietots gadu un vairāk, tad arī bez tā pavisam droši var iztikt. Sievietēm iesakāms izrevidēt savu drēbju skapi - noteikti atradīsies apģērbs, par kuru sen ir aizmirsts un ir pilnīgi skaidrs, ka mugurā to vairs nevilks. Te ir vairākas iespējas - labi saglabājušos apģērbu varam atdot labdarībai, bet novalkātās drēbes otrreizējai pārstrādei. Jāteic, ka šajā laikā, kad ir salīdzinoši daudz brīva laika un izklaides iespējas ārpus mājas ierobežotas, var pievērsties radošiem projektiem no novalkāta apģērba. Interneta vietnēs ir atrodams bezgala daudz padomu, kā no veciem džinsiem uzšūt stilīgu somu, no džemperiem top lieliskas čības, bet, sagriežot drēbes sloksnītēs, var tamborēt grīdsegas, dažādi lupatu gabaliņi var pārtapt unikālos dīvānu pārklājos. Darbošanās būs mērķtiecīga, turklāt šādos projektos var iesaistīt visu ģimeni - šķēres rokās un uz priekšu!

Vīriešiem iesakām pārskatīt atvilktnes un garāžas, kuras noteikti ir pilnas ar dažādiem telefonu lādētājiem, baterijām, akumulatoriem, eļļām, riepām, veciem telefoniem un citu elektroniku - tur noteikti r sakrājies ļoti daudz novecojušu un nekam vairs nederīgu lietu. Pie reizes jāizrevidē arī virtuves skapīši - vai tik tur nemētājas sabojājies mikseris, nolietots tosteris un vēl kāds priekšmets, par ko sen ir aizmirsts, ko ar to dara. Visu savācam vienā kastē vai maisā un vedam nodot uz specializētajiem elektronikas pieņemšanas punktiem. Pieņemšanas punkti šobrīd gan, iespējams, nestrādā ierastajā režīmā, tāpēc pirms došanās vajadzētu pārliecināties, vai tas ir atvērts. To var viegli izdarīt, atrodot kontaktinformāciju interneta vietnē www.epoint.lv, sadaļā Kur nodot?. Jāpiebilst, ka Eco Point mājaslapā var bez maksas pasūtīt bateriju savākšanas kastīti - tās klātbūtne nodrošinās, ka izlietotās baterijas visas būs vienkopus, un, kad tā būs pilna, varēs nodot šķiroto atkritumu pieņemšanas punktā.

Ei, tu atceries!

Ei, tu atceries! Nākas dzirdēt ne vienu reiz vien, kad kopā ar ģimeni esam nolēmuši ielūkoties šķūnīšos, garāžās, bēniņos un pat skapju antresolos. Tur mūs sagaida vēl padomju laikos pirktā magnetofona iepakojums un arī pats magnetofons iekšā, bet diemžēl jau neejošs un neizmantots gadus desmit. Varam saderēt, ka katrā mājsaimniecībā ir kāda tāda kaste, par kuras eksistenci sen ir aizmirsts, bet, ieraugot to, prātā nāk vien nostalģiskas atmiņas. Cilvēks ir tā iekārtots, ka, iegādājoties jaunu lietu - televizoru, radio, datoru, telefonu, planšeti un daudz ko citu, no vecā grūti šķirties. Nodomājam: kaut kad vēlāk izmetīšu! Tā tas kaut kad vēlāk ievelkas uz gadiem. Svarīgi ir apzināties, ka elektroniku nedrīkst vienkārši izmest, jo tā satur daudz videi kaitīgu materiālu, tajā skaitā arī baterijas un akumulatorus, kuri arī jāatdala no iekārtas un jāliek atsevišķā šķirošanas konteinerā. Tāpēc nolietotā elektronika un baterijas ir jānodod specializētajos pieņemšanas punktos, kur tās tiks utilizētas atbilstoši vides drošības noteikumiem. Arī lielā sadzīves tehnika - ledusskapji, veļasmašīnas, gāzes un elektriskās plītis - nereti rūsē šķūņos un garāžas - arī šo jautājumu ērti var atrisināt ar Eco Point sadarbības partneru starpniecību - lielās sadzīves tehnikas izvešana Rīgā ir bez maksas, zvanot uz bezmaksas tālruni 80000515.