Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pat krīzes apstākļos uzturlīdzekļu nemaksātājus nesaudzēs

© imago images / blickwinkel/SCANPIX/LETA

Ir vai nav krīze valsts, darbavietas vai ģimenes maciņā, bet bērnu uzturēšanai ir vajadzīgi līdzekļi. Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija nav paredzējusi īpašas atlaides tiem vecākiem, kuriem uzlikts par pienākumu maksāt naudu savu bērnu uzturēšanai. Jāmaksā! Tā dēvēto alimentu nemaksātāju kopējais parāds valstij pārsniedz vismaz trīs simtus miljonu eiro.

UGF administrācijas juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne uzsver, ka uzturlīdzekļu parādam nav noilguma - tas būs jāmaksā. Pašreizējā situācija tiek uzskatīta par īslaicīgu krīzi, tāpēc uzturlīdzekļu nemaksātājiem būtisku atlaižu nebūs. Ja kāds no vecākiem cer, ka uz vairākiem mēnešiem viņam netiks iekasēta tā dēvētā alimentu summa un tā netiks uzskatīta par parādu, tad viņš alojas. Ikvienu situāciju var izvērtēt individuāli, un gadījumā, ja krīzes dēļ ir samazinājušies ienākumi, UGF administrācija izskatīs, vai ir iespējams samazināt uzturlīdzekļu summu.

Tomēr pilnīgi neko nemaksāt nevarēs. Nemaksātāju vietā UGF šogad izmaksā par bērnu līdz septiņu gadu vecumam 107,50 eiro mēnesī, no septiņu līdz 21 gada vecumam (ja bērns mācās) - 129 eiro. Un vismaz tik daudz parādniekam nāksies atdot valsts kasē. L. Sparāne atgādina, ka arī valsts pretimnākšanu nevajag vērtēt par zemu: no 2019. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 30. jūnijam saņemtie maksājumi tiks novirzīti tikai pamatparāda segšanai. Proti, ja minētajā periodā pamatparāds tiks segts, tad likumiskie procenti tiks dzēsti un parādniekam tie nebūs jāmaksā. Un daudziem tā nav maza summa. Vēl pastāv iespēja uzturlīdzekļu parādniekam vērsties UGF administrācijā ar iesniegumu, lūdzot noslēgt vienošanos par kārtību, kādā parādnieks veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus. Vienošanos nav daudz, salīdzinot ar kopējo parādnieku skaitu. 2018. gadā tika noslēgtas 1024 vienošanās, 2019. gadā - 1825, 2020. gada pirmajos divos mēnešos - 354 vienošanās.

L. Sparāne ir piesardzīga un neprognozē tendenci, vai uzturlīdzekļu nemaksātāju kļūs vairāk. Jebkurā gadījumā tas būs slikti viņiem pašiem, jo uzturlīdzekļu parāds tiek piedzīts par labu pieprasītājam vai arī tiesu izpildītājam, ja parādnieks labprātīgi nenokārto saistības. Labāk gan tiktāl nenonākt, kaut gan šajos apstākļos arī ar tiesu izpildītājiem var vienoties. Starp citu, pēc statistikas datiem, zvērinātu tiesu izpildītāju rīcībā esošo izpildu lietu skaits par uzturlīdzekļu piedziņu kopš 2007. gada ir palielinājies vairāk nekā 2,4 reizes. Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes apkopotā informācija liecina, ka 2019. gada 30. jūnijā pie zvērinātiem tiesu izpildītājiem atradās 60 448 izpildes lietas par uzturlīdzekļu piedziņu. Tas ļauj secināt, ka uzturlīdzekļu piedziņa tieši skar statistiski nozīmīgu sabiedrības daļu.

Uzturlīdzekļu nemaksātājiem nelabvēlīga ziņa ir pērn septembrī notikusī tieslietu ministra Jāņa Bordāna un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas Ievas Jaunzemes tikšanās, pēc kuras tika pavēstīts, ka ēnu ekonomika tiks apkarota vēl vairāk. Lai efektīvāk cīnītos pret ēnu ekonomiku un identificētu aplokšņu algu izmaksātājus, tiks nodrošināta informācijas apmaiņa starp UGF administrāciju un VID. Turpmāk UGF administrācija pievērsīs pastiprinātu uzmanību uzturlīdzekļu nemaksātāju materiālajam stāvoklim, nodrošinot datu apmaiņu ar VID par tiem parādniekiem, kuru oficiālie ienākumi neatbilst viņu dzīves līmenim.

Uzturlīdzekļu nemaksātāju problēma joprojām ir aktuāla. Par to liecina šā gada martā rīkotās Advokatūras dienas. Tajās lielu interesi izraisīja ģimenes tiesību jautājumi, aptverot uzturlīdzekļu piedziņu. Par spīti visai drakoniskiem uzturlīdzekļu nemaksātājus ierobežojošiem pasākumiem, tik un tā viņu skaits ir liels. Salīdzinot datus par pēdējo trīs gadu janvāriem, UGF administrācija informē, ka 2018. gada janvārī parādnieku skaits bija 36 551, 2019. gada janvārī - 39 785, bet šogad - 41 625. 2020. gada februārī uzturlīdzekļu nemaksātāju bija 41 805.

2020. gada janvārī UGF administrācija ar uzturlīdzekļiem nodrošināja 39 320 bērnus, februārī - 39 429 bērnus. Neliels, tomēr pieaugums.

UZTURLĪDZEKĻU GARANTIJU FONDS, 2020. GADS

Janvārī izmaksāja uzturlīdzekļus 4 464 761 eiro apmērā, februārī 4 692 859 eiro apmērā.

Janvārī atguva izmaksātos uzturlīdzekļus 1 012 017 eiro apmērā, februārī tikai 892 765 eiro apmērā.

UGF parādniekiem var tikt piemērots transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums. Tādi tikuši pieņemti 2018. gadā - 227, 2019. gadā - 588, 2020. gada janvārī - februārī - 46.

Par UGF administrācijas lēmuma nepildīšanu personu var saukt pie kriminālatbildības, kā sodu piemērojot īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Nosūtīti iesniegumi kriminālprocesa uzsākšanas izvērtēšanai: 2018. gadā - 269, 2019. gadā - 680, 2020. gada janvārī - februārī 48.