Rosina saglabāt invalīdu kopšanas pabalstu, arī ievietojot pansionātā

Latvijas Pašvaldību sociālās aprūpes institūciju apvienība rosina mainīt Valsts sociālo pabalstu likumu, lai kopšanas pabalstu, ko pašlaik maksā cilvēkam ar invaliditāti, varētu turpināt saņemt arī tajos gadījumos, kad šis cilvēks ir ievietots pašvaldību pansionātā.

Ar šādu priekšlikumu Saeimas Sociālās drošības apakškomisijas deputātus šodien iepazīstināja apvienības un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji. Apvienības priekšsēdētājs un pansionāta Madliena direktors Alvars Šteinbergs pastāstīja: cilvēks, iestājoties pašvaldību pansionātā, zaudē pabalstu, kas paredzēts cilvēkiem ar invaliditāti par viņu kopšanu. Pabalsts ir 100 latu mēnesī, un parasti to saņem kāds no radiniekiem, kas kopj cilvēku mājās. Taču gadījumos, ja šis cilvēks vēlas saņemt kopšanu pašvaldību aprūpes iestādē, tad viņš zaudē pabalstu. „Ja cilvēkam ir pensija, teiksim, vidējā 170 latu, viņš nevar samaksāt par uzturēšanos pansionātā, bet, ja būtu vēl šis pabalsts, tad varētu to atļauties,” sacīja A. Šteinbergs.

Pašvaldību pansionātos par cilvēka uzturēšanos valsts nemaksā – izmaksas, kas svārstās no 240 līdz 300 latiem mēnesī, sedz pats cilvēks ar savu pensiju un pārējo starpību apmaksā radinieki, ja tādi ir, vai pašvaldība. A. Šteinbergs norāda: mainot likumu, mēs nāktu pretim cilvēkiem, kuri uzskata, ka viņiem pansionātā būtu labāka aprūpe. Interesanta situācija izveidojusies attiecībā uz privātajiem pansionātiem – ja persona uzturas tajā, valsts pabalstu nepārtrauc maksāt.

Labklājības ministrijas Pabalstu nodaļas vadītāja Ināra Baranovska atzina, ka pabalsta mērķis ir atbalstīt tās ģimenes, kas rūpējas par saviem tuviniekiem un kuras patiešām kopj tuviniekus mājas, bet „nav mērķis atbalstīt pašvaldību budžetus”.

Tam iebilda Pašvaldību savienības eksperte sociālajos jautājumos Silvija Šimfa: priekšlikuma mērķis nav vairot pašvaldību naudu uz valsts rēķina. Tie ir paši klienti , kuri zvana uz pansionātiem un interesējas par pakalpojumiem institūcijās, jo esot problēmas ar aprūpes kvalitāti mājās.

Pēc Labklājības ministrijas datiem, pašlaik pašvaldību pansionātos ir 5473 cilvēku, bet valsts sociālās aprūpes centros – 4877.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.