Vāc parakstus par parādu piedzīšanas ierobežošanu ārkārtējās situācijas laikā

© Kaspars Krafts/F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par parādu piedzīšanas ierobežošanu ārkārtējās situācijas laikā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Jānis Vinters. Viņš uzskata, ka ir jāveic parādu piedziņas un kredītmaksājumu regulējums Covid-19 ārkārtējās situācijas periodā.

Vinters zināja stāstīt, ka patlaban iedzīvotāji ir parādā 800 miljonus ''ātrajiem'' kredītiem vien. "Ja pieņem, ka viņiem ir 90%+ likmes, tad krīzes amortizēšanai plānotie divi miljardi nepalīdzēs pat atdot ātros kredītus, kur nu vēl pārējos," nobažījies iniciatīvas autors. Tāpēc, viņaprāt, ir nepieciešams, ka ekonomikas sildīšanas nauda tiešām tiek iedzīvotājiem, nevis aizplūst no Latvijas ekonomikas caur bankām un parādu piedzinējiem.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija gan norādā, ka saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centra apkopoto informāciju par nebanku patērētāju kreditēšanas tirgus darbību 2019.gda 1.pusgadā, distances kredītu kredītportfelis uz 30.06.2019 bija 131,45 milj. EUR, bet patēriņu kredītu kredītprotfelis uz 30.06.2019 bija 159,99 milj. EUR.

Tāpat 2019. gada 1.jūlijā stājušies spēkā Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem tika noteikts, ka kredītu kopējās izmaksas patērētājam nevar pārsniegt 0,07% dienā. Tādējādi gada procentu likme (GPL) atkarībā no aizdevuma termiņa ir no ~ 28% līdz 56%, norādā Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija .

Iniciatīvā rosināts grozīt likumus, lai uz ārkārtējās situācijas laiku ieviestu kredītbrīvdienas Latvijā veiktajiem aizdevumiem, kā arī ierobežojumus tiesu izpildītājiem, lai nauda, kas ir domāta darbu zaudējušo un dīkstāvē esošo uzņēmumu darbiniekiem, nenokļūtu piedzinēju rokās, bet gan tiktu iepludināta Latvijas ekonomikā.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.