Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Miris Rolands Tjarve; izskan minējumi par Covid-19

© F64

Tiek vēstīts, ka 11.aprīlī miris Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējs un mediju eksperts Rolands Tjarve.

Ar informāciju par Tjarves nāvi Facebook dalījās viņa kolēģe Skaidrīte Lasmane.

"Sāpīgs vissirsnīgākā kolēģa Rolanda Tjarves (20.03.1966- 11.04.2020) zaudējums," raksta Lasmane.

Par Tjarves nāvi mikroblogošanas vietnē twitter raksta arī komunikācijas speciālists Ainārs Dimants.

"Izsita no sliedēm: šajā Klusajā sestdienā aizgājis atsaucīgais kursabiedrs un sekmīgais Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Rolands Tjarve (54). Viņš, cita vidū, viens no retajiem prata novērtēt humanitārās izglītības vērtību kā pamatu žurnālista darbam. Jūtu līdzi visiem piederīgajiem," teiks Dimanta ierakstā.

Līdzjūtību Facebook izteicis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Izsaku visdziļāko līdzjūtību un skumjās esmu kopā ar Rolanda Tjarves tuviniekiem, draugiem, kolēģiem, viņam mūžībā aizejot," pauda ministrs.

LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Komunikācijas studiju nodaļa paziņojumā SZF mājaslapā norādījusi, ka šodienas "rīts nesis ļoti negribētu un bezgala sāpīgu ziņu - cīņā ar smagu slimību zaudējis Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes mācībspēks un Multimediju studijas vadītājs Rolands Tjarve".

Komunikācijas studiju nodaļas pārstāvji uzsver, ka Tjarves aiziešana mūžībā ir "neiedomājami nežēlīgs zaudējums" tuviniekiem, studentiem, daudzajiem draugiem un kolēģiem.

Atskatoties uz viņa iesaisti studiju procesā, kolēģi norāda, ka Tjarve LU docētājiem pievienojās 2002.gadā. Viņš pirmkursniekiem pasniedza vairākus ievadkursus komunikācijas zinātnē, otrā un trešā kursa studentiem - kursus par Latvijas mediju vidi un multimediju producēšanu.

"Viņš bija savējais studentu vidū. Viņš necēla augstu pārākuma sienu starp sevi un viņa klausītājiem. Lekcijās viņš dzīvi un ieinteresēti iepazīstināja auditoriju ar komunikācijas un mediju pētniecības pamatiem," teikts nodaļas paziņojumā.

LU SZF 2010.gada rudenī dibinātais studentu medijs "Kivi TV" bija Rolanda Tjarves lolojums un lepnums.

Kolēģi norāda, ka Tjarve bija viens Latvijas Televīzijas organizatoriskiem pārveidotājiem no valsts par sabiedrisko mediju. Viņš iestājies par uzticamu un kvalitatīvu žurnālistiku gan pētniecībā, gan studentu lekcijās un semināros. Tjarves raksti publicēti krājumos "Latvijas Universitātes Raksti", "Agora" un kolektīvajās monogrāfijās "Baltic Media in Transition", "Informācijas vide Latvijā" un "Latvijas mediju vides daudzveidība".

"Tjarve prata nevainojami organizēt atbildīgas diskusijas, radīt to jēgpilnumu, aicinot to dalībniekus domāt un darīt, vadot tās dzīvi un ieinteresēti. Viņam bija arī fotogrāfa un operatora talants, kamera viņa rokās it kā pati atrada cilvēku, lietu un vides labāko vizuālo tēlu," uzsver fakultātes kolēģi.

SZF mācībspēki zaudējuši sirsnīgu un vienmēr palīdzēt gatavu kolēģi, pausts paziņojumā. "Vienmēr atvērts sarunai, vienmēr līdzi dzīvojošs citiem, nesavtīgs un izpalīdzīgs. Pietrūks viņa labestīgās asprātības, patiesuma, ieinteresētības mediju notikumos, demokrātiskas sabiedrības un Latvijas attīstībā," akcentē viņa darba biedri, paužot visdziļāko līdzjūtību dzīvesbiedrei, tuviniekiem un draugiem.

Pēc neoficiālas informācijas, Tjarves nāves iemesls varētu būt Covid-19 slimība. Pēdējās divas nedēļas Tjarves stāvoklis esot bijis smags, viņš bijis pieslēgts pie plaušu ventilācijas aparāta.

Tjarve dzimis 1966.gadā. 1991.gadā beidzis Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes žurnālistikas nodaļu.

1989.gadā sācis darbu laikrakstā "Vefietis", vēlāk bijis Latvijas Radio programmu vadītājs. 1994.kļuva par Valsts reformu ministrijas preses sekretāru, kā arī strādāja kā toreizējā Ministru prezidenta Māra Gaiļa padomnieks preses sekretārs.

1995.gadā Saeima viņu ievēlēja par Nacionālā radio un televīzijas padomes locekli, savukārt 1998.gadā Tjarve kļuva par Latvijas Televīzijas ģenerāldirektoru, šajā amatā nostrādājot līdz 2002.gadam, kad viņš no amata tika atcelts.

Savas karjeras laikā Tjarve bijis arī lidsabiedrības "airBalitc", Elektronisko sakaru direkcijas padomes loceklis.

Kā ziņots šodien, Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcā nomiris pacients, kurš bija inficējies ar Covid-19, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Pacientam, kurš bija vecuma grupā no 50 līdz 60 gadiem, tika novērota smaga slimības gaita, viņš tika stacionēts pirms divām nedēļām.

Kopumā Latvijā līdz šim miruši trīs pacienti, kas bija inficējušies ar Covid-19 infekciju, par vēl diviem pacientiem, kuri miruši ārpus stacionāra, SPKC gaida pataloganatoma slēdzienu, lai noteiktu nāves cēloni.