Gandrīz 90 Bērnu slimnīcas darbinieku ir dīkstāvē

© Kaspars Krafts/F64

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) dīkstāve piemērota teju 5% darbinieku jeb 88 no 1884 kopumā slimnīcā strādājošajiem, pavēstīja iestādes pārstāve Una Grenevica.

Lai gan 5% no slimnīcas darbiniekiem atrodas dīkstāvē, personāls tiek pārvirzīts ar mērķi maksimalizēt esošos cilvēkresursus, tādējādi slimnīca izvairās no riska, ka nākotnē nespēs nodrošināt kādu pakalpojumu.

No visiem, kam patlaban piemērota dīkstāve, visvairāk ir tieši ārsti, kuri kopumā ir 35, un ārstniecības personāls, no kuriem kopumā 20 atrodas dīkstāve.

Dīkstāvē atrodas arī 12 māsas palīgi un astoņi funkcionālie speciālisti. Arī astoņi ārstniecības atbalsta darbinieki atrodas dīkstāvē un viens procesu atbalsta personāla nodaļā strādājošais.

Jau ziņots, ka vairākās ārstniecības iestādēs daļa cilvēkresursu patlaban atrodas dīkstāvē vai arī nevar turpināt savu darbu, jo atrodas pašizolācijā pēc kontaktēšanās ar kādu Covid-19 apstiprinātu pacientu. Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā patlaban aptuveni 100 darbinieki atrodas pašizolācijā.

Savukārt Rīgas 1.slimnīcas pārstāve Iveta Medne aģentūrai LETA norādīja, ka valstī ārkārtējās situācijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ patlaban jau 350 jeb 44% no slimnīcas darbiniekiem atrodas darba nespējā vai atvaļinājumā, tostarp, arī bez darba samaksas saglabāšanas.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta apgrozījums ārkārtējā situācijā krities par 85%, un darbinieki ir neziņā par valsts atbalstu šajā periodā.

Tikmēr Veselības ministrija ir ziņojusi, ka tuvākajā laikā taps precīzs priekšlikums par dīkstāves radīto zaudējumu kompensēšanu valsts un pašvaldību ārstniecības personām.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais