Rēzeknes slimnīcas ārste prāto, kur varētu būt inficējusies ar Covid-19

© AFP/SCANPIX/LETA

Pirms kāda laika tika ziņots, ka Rēzeknes slimnīcā ar Covid-19 saslimusi bērnu ķirurģe. Pati mediķe sarunā ar Latvijas Radio žurnālisti izsaka savas versijas par inficēšanos ar jauno koronavīrusu.

72 gadus vecā ārste Veronika Smolko lielāko mūža daļu strādā Rēzeknes slimnīcā. Tagad viņa, vīrs un vēl vairāki mediķi saslimuši ar Covid-19. Veronika Smolko par savu pieredzi ar vīrusu pastāstīja Latvijas Radio raidījumam “Atvērtie faili”.

Gan viņa pati, gan Rēzeknes slimnīca stāsta, ka inficēšanās ar Covid-19, iespējams, notikusi kāda pacienta dēļ.

Nedēļu pirms saslimšanas pie Smolko uz slimnīcu atnāca vīrietis un sieviete. Abu dēlu bērnu ķirurģe februārī operējusi. “Viņi ienāca kabinetā tādi iedeguši, iedeguši. Pateicās man par operāciju. Es saku: kur jūs tādi iedeguši, kur jūs bijāt? Viņi saka, mēs bijām Indonēzijā, Bali salās. Es saku: nu, bet jums tad ir jāsēž karantīnā. Jo taisni no tā 12. datuma bija izsludināta karantīna visiem iebraucējiem. Viņi man saka: tur nav koronavīrusa,” atceras ārste.

Ģimene no Indonēzijas atlidojusi 6. martā. Tad šī valsts vēl nebija ceļošanai aizliegto valstu sarakstā. Iespējams, šīs formalitātes dēļ epidemiologi uzskata, ka dakterei Smolko nav bijuši kontakti ar vīrusa skartajās valstīs pabijušajiem.

Viņa arī stāsta, ka pirmās slimības pazīmes škiet jutusi ap 19.martu. "19. datumā pēcpusdienā man iestājās tāds nespēks, vājums. Drudzis kaut kāds. Izmērīju temperatūru, 37,3. Bet kaulus lauž kā riktīga gripa. Āda jutīga, superjutīga. Un visi kauli sāp, un pagriezties nevar. Klepus nav, temperatūras nekādas augstas nebija. Es naktī tā slikti gulēju, sāku domāt par to Covid."

Pēc tam viņa uz darbu nav gājusi, bet izolējusies mājās.

Tiesa, viņa nav vienīgā no ģimenes, kura sasirgusi ar Covid-19. Smagi saslimis arī viņas 75 gadus vecais vīrs, kurš ir ārsts, tomēr arī viņa ievietošana slimnīcā nav notikusi tik ātri kā vēlētos.

“Kompjūterā ir abpusēja pneimonija. Un tā arī raksta, ka viņa ir Covid-19 tipa. Ka viņa bojā sīkās alveolas. Elpošanas virsma samazinās. Nu praktiski vajadzētu gulēt pie skābekļa [aparāta],” stāsta ārste.

Tomēr Veronikas vīrs aizsūtīts atpakaļ mājās. Rēzeknes slimnīca viņu uzņemt atteicās. “Mūs neņēma. Nav vietas, divas gultas tikai izdalītas. Sūtīs uz Rīgu,” Latvijas Radio stāsta ārste.

Raidījuma tapšanas brīdī arī nav bijis skaidrs, vai dakteres vīrs tomēr tika ievietos slimnīcā.

Avots: lsm.lv

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais