Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 kontroltestus veiks 3 nedēļas pēc simptomu pazušanas

© EP/SCANPIX/LETA

Turpmāk kontroltestus Covid-19 slimniekiem veiks 21 dienu pēc simptomu pazušanas līdzšinējo 14 vietā, ceturtdienas preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Šāds lēmums pieņemts, jo, pēc 14 dienām veicot šādus testus aptuveni 100 pacientiem, daļa joprojām uzrādīja vīrusa klātbūtni.

Attiecīgi turpmāk ģimenes ārsti varēs nozīmēt pacientu divu kontroltestu veikšanai pēc trīs, nevis divām nedēļām.

Vienlaikus, prognozējot kritumu pieprasījumā pēc testu veikšanas šim mērķim īpaši izveidotajās analīžu teltīs, kur iedzīvotāji ierodas ar savu privāto automašīnu, Lieldienu brīvdienās tiks saīsināti šo telšu darba laiki.

Ministre arī norādīja, ka, iespējams, kādu dienu būs pieejama tikai Latvijas Infektoloģijas centra telts vai Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas telts.

Jaunie telšu darba laiki būs drīzumā pieejami Slimību kontroles un profilakses centra mājaslapā, sacīja Viņķele, skaidrojot, ka vēl tiek vērtēts prognozētais noslogojums, ko provizoriski nosaka pēc pieteikto pierakstu daudzuma.

Kā vēstīts, 6.martā Slimību kontroles un profilakses centra speciālisti pavēstīja, ka līdz šim Latvijā izveseļošanās no Covid-19 apstiprināta 16 cilvēkiem, bet vēl vairāki gaida kontroltestu veikšanu vai to rezultātus.

Vienlaikus vismaz 30 gadījumos, pēc simptomu pazušanas pacientiem veicot Covid-19 testu, joprojām uzrādījies pozitīvs rezultāts.

Personām, kurām tiek nodrošinātas valsts apmaksātas Covid-19 analīzes, lai pieteiktos testam, jāzvana uz tālruņa numuru 8303. Tālruņa darba laiks ir katru dienu no plkst.9 līdz 18.

Pēdējā diennaktī konstatēti 12 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi. Aizvadītajā diennaktī veikti 1422 testi, kamēr kopš vīrusa parādīšanās kopumā veiktas jau 25 458 analīzes. Patlaban 38 pacienti ir stacionēti, tajā skaitā 35 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu slimības gaitu.