Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Domā par atsevišķu ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas atsākšanu

© Pixabay

Veselības ministrija (VM) domā par atsevišķu ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas atsākšanu, tomēr līdz 14.aprīlim esošie ierobežojumi netiks mainīti, ceturtdien preses konferencē pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre stāstīja, ka par šo jautājumu šonedēļ notikusi saruna ar privāto veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuri sniedz ambulatoros pakalpojumus.

Patlaban vēl tiekot gaidīti nozares ieteikumi par to, kuri pakalpojumi būtu atjaunojami prioritāri. "Visticamāk, sāksim ar diagnostiskajiem pakalpojumiem," prognozēja Viņķele, norādot, ka sākumā tomēr ir jāsagaida priekšlikumi.

"Mēs sagaidām pašas nozares ieteikumus, kur šī drošā atgriešanās atpakaļ ir iespējama," paziņoja ministre.

Jau ziņots, ka sakarā ar Covid-19 izplatību Latvijā ir ierobežoti dažāda veida gan privātie, gan valsts sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi.

Pamatojoties uz veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) 25.marta rīkojumu, valstī līdz ārkārtējās situācijas beigām ir daļēji ierobežoti veselības aprūpes pakalpojumi gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs.

Vienlaikus tiek nodrošināta neatliekamā medicīniskā un akūtā palīdzība, tai skaitā izmeklējumi un konsultācijas, tādējādi neierobežojot pacienta iespējas saņemt palīdzību, piemēram, pēkšņu sāpju gadījumā.

Tāpat nav atceltas onkoloģiskās, dzīvību glābjošas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas rezultātā var iestāties invaliditāte. Nepieciešamo palīdzību saņem arī grūtnieces, "zaļā koridora" pacienti, HIV/AIDS un tuberkulozes un citi pacienti. Ārstniecības iestādei izvērtējot, iespēju robežās konsultācijas tiek sniegtas attālināti.