Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Reirs: Bankas uzņēmumiem ir apturējušas kredītu pamatsummas atmaksu 270 miljonu eiro apmērā

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Uzņēmumiem bankas apturējušas aizdevumu pamatsummas atmaksu 270 miljonu eiro apmērā, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pavēstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Viņš norādīja, ka pirmās nedēļas laikā bankas uzņēmumiem ir apturējušas kredītu pamatsummas atmaksu 3500 līgumiem ar kopējo summu vairāk nekā 270 miljoni eiro.

"Situācija ir krasi mainījusies un arī uzņēmumi saka, ka banku attieksme šobrīd ir ļoti normāla," teica ministrs, komentējot iepriekš vēstīto, ka bankas uzņēmumiem izvirzījušas nepamatotas prasības attiecībā uz garantijām, papildus nodrošinājumu un procentu pārskatīšanu.

Arī Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks iepriekš uzsvēra, ka Covid-19 dēļ bankas nedrīkst pārcenot kredītus. "Pašreizējā brīdī Covid-19 dēļ pārcenot kredītus uzņēmumiem un iedzīvotājiem, manuprāt, nedrīkst. Mums visiem ir jābūt solidāriem, lai ekonomiku balstītu," viņš sacīja.

Kazāks norādīja, ka kredītu pārcenošanu nedrīkstētu pieļaut, jo arī finanšu sektoram ir pieejami atbalsta pasākumi krīzes pārvarēšanai.

Jau ziņots, ka Latvijā līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatības dēļ.