Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

58% Latvijas iedzīvotāju ar saviem naudas uzkrājumiem varētu izdzīvot ne vairāk kā divus mēnešus

© ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

Vairāk nekā puse jeb 58% Latvijas iedzīvotāju ar saviem naudas uzkrājumiem varētu izdzīvot ne vairāk kā divus mēnešus, liecina Luminor martā veiktās aptaujas* dati. Tas nozīmē, ka lielākā daļa cilvēku dzīvo “no algas līdz algai” un neveido uzkrājumus neparedzētiem gadījumiem – piemēram, tādiem kā Covid-19 izraisīta ārkārtas situācija.

Luminor aptaujas rezultāti rāda, ka Latvijā 26% iedzīvotāju pietiek uzkrājumu tikai vienam mēnesim, 32% - līdz diviem mēnešiem, 22% respondentu pietiktu naudas 3 - 6 mēnešiem, bet vairāk nekā pusgadu ar saviem iekrājumiem varētu izdzīvot 20% iedzīvotāju.

Likumsakarīgi, ka vislabākā situācija ar uzkrājumiem ir tiem cilvēkiem, kam ir augstākā izglītība, mazāka ģimene un kas dzīvo Rīgā vai citās Latvijas lielajās pilsētās. Tāpat aptaujas dati ļauj secināt, ka 48% cilvēku vecumā virs 60 gadiem pietiek uzkrājumu, lai izdzīvotu vairāk nekā 3 mēnešus - tas skaidrojams ar faktu, ka vecāka gadagājuma cilvēki bieži vien dzīvo ļoti taupīgi un lieki netērējas. Tikmēr vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem ilgāk nekā 3 mēnešus ar iekrāto varētu iztikt tikai 34% respondentu.

Salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, visvairāk par uzkrājumiem neparedzētiem gadījumiem ir parūpējušies Lietuvas iedzīvotāji - ja Lietuvā ceturtdaļa iedzīvotāju jeb 25% varētu izdzīvot ilgāk par pusgadu, tad Latvijā tā būtu tikai piektdaļa jeb 20%. Savukārt to iedzīvotāju īpatsvars, kam uzkrājumu pietiktu tikai vienam mēnesim, visās Baltijas valstīs ir līdzīgs - Lietuvā 24%, Latvijā 26%, bet Igaunijā 27%.