Palielinās pieprasījums pēc medikamentiem pret saaukstēšanos

Sākoties drēgnākiem laika apstākļiem, septembra pirmajās desmit dienās pieaudzis pieprasījums pēc preparātiem un medikamentiem pret saaukstēšanos, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja aptieku pārstāvji.

Kā stāsta "Euroaptiekas" Iepirkumu daļas vadītāja Zanda Berga, pieprasījums, salīdzinot ar šā gada augustu, septembrī pieaudzis par 60%. "Augusts bija ļoti silts mēnesis - tā laikā saslimšanas izraisīja galvenokārt kondicionieru iedarbība," skaidro Berga.

Pēc "Mēness aptiekas" pārstāves Zaigas Barvidas teiktā, aptieku farmaceiti ziņojot par ievērojamu pircēju interesi par līdzekļiem pret saaukstēšanos. "Pēc pārdošanas datiem, saaukstēšanās līdzekļu pieaugums ir četrkārtīgs, pat pieckārtīgs, salīdzinot ar augusta pirmo dekādi," klāsta Barvida.

Taču, kā norāda Barvida, aptiekās vēl nav palielinājies pieprasījums pēc vitamīniem, kas tiek skaidrots ar augļu un svaigu dārzeņu pieejamību dārzos.

"Ģimenes aptieku" tirdzniecības attīstības vadītājs Egils Tēbelis vēsta, ka septembrī visvairāk pieprasīti tieši karstie dzērieni pret saaukstēšanos, kā arī kakla pretsāpju tabletes.

"Septembris jau tradicionāli ir mēnesis, kad pieaug iedzīvotāju saaukstēšanās gadījumu skaits, līdz ar to jau pirmajās desmit šā mēneša dienās preparātu pret saaukstēšanos apgrozījums bija par 20% lielāks nekā visā augustā kopā. Turklāt septembra pirmajās desmit dienās cilvēki šos līdzekļus iegādājušies par 7% vairāk nekā 2009.gada attiecīgajā laika periodā," skaidro Tēbelis.

Jau ziņots, ka, iestājoties vēsākam laikam, par 43% palielinājusies saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām.

Septembra sākumā Latvijā saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām sasniegusi rādītāju 342,2 uz 100 000 iedzīvotāju, bet saslimstība ar gripu Latvijā vēl neesot reģistrēta.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais