Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Autortiesību sargātāji iebilst

© ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

Šonedēļ AKKA/LAA padome 4597 Latvijas autoru vārdā izplatījusi publisku paziņojumu, kas adresēts Ministru kabinetam un Kultūras ministrijai. Tajā izteikts protests par absurdo kārtību, kuras rezultātā uz dīkstāves pabalstiem nevar pretendēt mākslinieki, kuri no autortiesību aģentūrām saņem autortiesību atlīdzību vai atlīdzību par blakustiesībām.

Šāda situācija autoriem un autortiesību organizācijām nav pieņemama, jo praksē nereti autoratlīdzība mēdz būt ļoti maza - tas pavisam noteikti nav un nevar būt iztikas avots. Tāpat arī ārkārtas situācijā valstī autoriem ir atņemts gandrīz jebkāds pamats, lai viņi varētu profesionāli darboties, jo spēkā ir aizliegums organizēt jebkādus publiskus pasākumus, ierobežojumi attiecībā uz kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citām atpūtas vietām, tāpat arī tirdzniecības vietām.

Vēstulē teikts: «Lielākajai daļai AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru autoratlīdzības saņemšana no AKKA/LAA nav primārais iztikas avots. AKKA/LAA izmaksāto autoratlīdzību 2019. gadā un 2020. gada pirmajos trīs mēnešos vidēji ir saņēmušas 875 personas, vidēji 95 EUR mēnesī. 91% saņēmēju mēneša vidējā atlīdzība ir mazāka par 200 EUR. Lielākā daļa AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru par savu darbu izmantošanu no biedrības saņem atlīdzību, kura gada ietvaros nepārsniedz 700 eiro (2019. gadā aptuveni 3500 AKKA/LAA pārstāvēto Latvijas autoru visa gada laikā no AKKA/LAA saņēma summu, kas nepārsniedza 700 EUR pirms nodokļu nomaksas).

Šobrīd aprēķinātā un izmaksātā autortiesību un blakustiesību atlīdzība par iepriekšējiem periodiem neatspoguļo autoru un izpildītāju šābrīža ienākumus. AKKA/LAA gadījumā ārkārtējās situācijas ietekme var izpausties arī ar viena vai vairāku mēnešu nobīdi, jo konkrētajā mēnesī autori faktiski saņem autoratlīdzību par savu darbu izmantojumu iepriekšējos periodos, t.i., pēc tam, kad autoru darbu izmantotāji ir samaksājuši attiecīgo atlīdzību licences maksas veidā un tā ir sadalīta un izmaksāta attiecīgajiem autoriem.

Aicinām Ministru kabinetu un Kultūras ministriju neizslēgt autoratlīdzības un blakustiesību

maksājumu saņēmējus no dīkstāves pabalsta pretendentu loka.»

AKKA/LAA padomes vēstuli parakstījuši Valdis Muktupāvels, Lauris Gundars, Ingus Ulmanis, Kārlis Lācis, Arvīds Mūrnieks, Kārlis Kazāks, Mārtiņš Brauns, Jānis Holšteins-Upmanis, Valdis Rūmnieks.