Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Piešķir valsts garantēto studiju kredītu atmaksas brīvdienas

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Tā kā daudziem studiju un studējošā kredīta ņēmējiem saistībā ar Covid-19 izplatību un valstī noteikto ārkārtējo stāvokli ir samazinājušies ikmēneša ienākumi, ir radušās arī grūtības atmaksāt valsts galvotos studiju un studējošā kredītus. Lai sniegtu atbalstu šiem cilvēkiem, valdība atļāvusi atlikt aizdevumu, kā arī tiem pielīdzināto stipendiju pamatsummas atmaksu uz termiņu līdz sešiem mēnešiem. Studiju un studējošā kredīta ņēmējiem tiek piedāvāta iespēja atlikt studiju, studējošo vai arī abus kredītus. Iespējams atlikt arī kredītam pielīdzināmās stipendijas pamatsummas atmaksu uz laiku līdz sešiem mēnešiem, informē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Lai saņemtu šādu atbalstu, aizdevuma ņēmējam ar iesniegumu par pamatsummas atmaksas atlikšanu jāvēršas kredītiestādē, ar kuru ir noslēgts līgums. Par aizņēmumiem, kas izsniegti no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts galvojumu no 2001. gada maija, jāvēršas pie SEB bankas vai bankas Citadele, bet

par kredītiem, kas attiecas uz laiku līdz 2001. gada maijam - Studiju un zinātnes administrācijā.

Atbalsta mehānisms ir vienkāršs - ja kredīta ņēmējs piesakās uz pamatsummas atmaksas atlikšanu līdz sešiem mēnešiem, tā tiek piešķirta, nevērtējot, kurā nozarē strādā kredītņēmējs. Tas attiecas gan uz Covid-19 skartajām nozarēm, gan uz citām jomām, jo situācija ar apgrozījuma samazināšanos un ienākumu kritumu tieši vai netieši ietekmē gandrīz visas nozares, skaidro IZM.

Visi pārējie studiju un studējošā kredītlīgumu nosacījumi paliek nemainīgi - ir jāmaksā procenti, netiek pagarināts kopējais atmaksas termiņš, un netiek veikti arī citi grozījumi.

Normatīvais regulējums jau paredzēja atlikt atmaksu, ja ir piešķirts bezdarbnieka statuss, proti, bezdarbnieki līdz diviem gadiem tiek atbrīvoti no pamatsummas maksājumiem. Taču šobrīd situācija ir mainījusies un daudziem kredītņēmējam nav piešķirts šāds statuss, bet ir būtiski samazinājušies ienākumi, tāpēc atbalsta mehānisms noteikts arī viņiem.

Pieteikties pamatsummas atmaksas atlikšanai uz laiku līdz sešiem mēnešiem varēs līdz 2020. gada 31. decembrim.

Jāatgādina, ka 2020. gadā Latvijā tika ieviests pilnveidots studiju kreditēšanas modelis, kura mērķis - padarīt augstāko izglītību pieejamāku, atvieglojot kreditēšanas nosacījumus. Par galvojumu nodrošinātāju tika noteikta finanšu institūcija Altum, bet aizdevumu izsniegšanu nodrošina vairākas kredītiestādes, savstarpēji konkurējot par pakalpojumu. Tāpat noteiktas vienkāršotas procedūras un iespēja kredītu saņemt maksimāli īsā termiņā, kā arī digitalizēt pakalpojumus: līgumu slēgt attālināti, izmantojot e-parakstu. Jaunās sistēmas lielākā priekšrocība - atcelta prasība par otro galvotāju. Svarīgs jaunums - vairs netiek noteikti studiju kredīta griesti: maksimālā summa ir studiju maksas apmērā. Savukārt valsts turpinās subsidēt aizdevuma procentu maksājumus studiju laikā un gadu pēc absolvēšanas. Jaunajā sistēmā būtiski uzlabojumi paredzēti ģimenēm ar bērniem. Iepriekš bērna piedzimšanas gadījumā vienam no vecākiem tika dzēsti 30% studējošā kredīta atlikuma, bet jaunajā sistēmā šo priekšrocību var izmantot abi vecāki gan bērna piedzimšanas, gan adopcijas gadījumā. Tāpat jaunajā sistēmā iekļauta kredītu atlikumu dzēšana nāves vai invaliditātes gadījumā.