Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Iegādātas 11 plaušu ventilācijas iekārtas; gaidāmas vēl 75

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Nacionālais veselības dienests (NVD) pašlaik ir iegādājies 11 neinvazīvās plaušu ventilācijas iekārtas, taču vēl papildu iekārtas paredzēts saņemt arī no Veselības ministrijas (VM) koordinētajiem iepirkumiem un arī Eiropas centralizētajā iepirkumā

Kā aģentūrai LETA pavēstīja NVD pārstāve Sintija Gulbe, iestāde pašlaik ir iegādājusies 11 neinvazīvās plaušu ventilācijas iekārtas par 36 279 eiro. Šīs iekārtas tiks nodotas lietošanā ārstniecības iestādēm, skaidroja Gulbe.

Savukārt Eiropas centralizētā iepirkuma specifikācijā ir norādītas 50 invazīvās plaušu ventilācijas iekārtas un 25 neinvazīvās plaušu ventilācijas iekārtas, pavēstīja NVD. Pašlaik šajā iepirkumā notiek piedāvājumu izvērtēšana.

Kā skaidroja Gulbe, Eiropas centralizētā iepirkuma veikšanai finansējums paredzēts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šī iepirkuma īstenošanai NVD strādā kopā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu (PSKUS), norādīja iestādē.

Paralēli valdība Veselības ministrijai (VM) piešķīrusi līdzekļus no programmas neparedzētiem gadījumiem arī mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtu un neinvazīvās ventilācijas iekārtu iegādei Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vajadzībām. Šo sadaļu koordinē VM, skaidroja Gulbe.

Tāpat septiņām ceturtā līmeņa reģionālajām slimnīcām neinvazīvās ventilācijas iekārtu iegādei ir piešķirts finansējums, kas nepārsniedz 76 230 eiro jeb katrai slimnīcai pa 10 890 eiro. Šajā gadījumā katrai slimnīcai iekārta būs jāpērk pašai un par to paredzēts kompensēt tikai minēto noteikto summu. Ja tiks iegādāta dārgāka iekārta, tad summas starpība būs jāsedz pašai slimnīcai.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Gulbe, daļa no ventilācijas iekārtu iepirkumiem ir VM kompetencē un daļa - NVD kompetencē, bet NVD sniedz informāciju tikai par savā pārziņā esošajiem iepirkumiem.

Jau vēstīts, ka mākslīgās plaušu ventilācijas aparāti patlaban tiek izmantoti trīs smagā stāvoklī esošu Covid-19 pacientu ārstēšanā.