Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NVA paplašinās apmācību kursu skaitu, kurus darba meklētāji var apgūt attālināti

© F64

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) tuvākajā laikā varētu paplašināt to apmācību kursu skaitu, kurus darba meklētāji var apgūt attālināti, stāstīja NVA direktore Evita Simsone.

"Mēs ļoti intensīvi strādājam gan ar kolēģiem Labklājības ministrijā, gan ar mūsu sadarbības partneriem izglītības iestādēs, lai varētu piedāvāt tuvākajā laikā arī attālināto mācību iespējas. Šobrīd jau ir dažas programmas, kuras mēs piedāvājam, ceram šo loku papildināt ar jaunām un piedāvāt mūsu klientiem lielākas iespējas apgūt jaunas prasmes un zināšanas," teica Simsone.

Viņa atzina, ka šajā laikā ir pieaudzis arī NVA darba apmērs, jo aktīvi tiek konsultēti gan esošie bezdarbnieki, gan cilvēki, kuri baidās, ka darbu drīzumā varētu zaudēt. "Varbūt pat lielākais izaicinājums ir nevis apmērā, bet gan tajā, ka darbs tagad krietni atšķiras no tā, kā mēs strādājām līdz šim," piebilda Simsone.

Viņa stāstīja, ka saka paldies arī NVA klientiem, kuri ir sapratuši situāciju, iemācījušies izmantot dažādus elektroniskos saziņas kanālus un kļuvuši informācijas izmantošanā pratīgāki.

Simsone norādīja, ka Labklājības ministrija kopā ar pakļautības institūcijām pašlaik arī strādā pie tā, kā iespējami ātri un efektīvi pārplānot piedāvātos pakalpojumus un aktivitātes, lai tās ļoti mērķēti atbilstu tām vajadzībām, kas šajā situācijā ir darba tirgū. Viens galvenais virziens ir atbalsts darba devējiem darba vietu saglabāšanai. Otrs virziens būs cilvēkiem, kuri paliek bez darba un iztikas līdzekļiem, lai palīdzētu pārvarēt šo laiku.

"Mums daudz ir iemācījusi arī iepriekšējā globālā krīze, un šo pieredzi mēs varam izmantot arī šodien. Varam izvērtēt tos pasākumus un mehānismus, kādi tika iedarbināti tad, tostarp arī nepilnības un kļūdas, lai tagad veiktu uzlabojumus," sacīja Simsone.

Tāpat Simsone piebilda, ka tiek uzturēta aktīva saziņa ar nodarbinātības dienestiem Eiropas Savienībā.

"Eiropas Komisija un sekretariāts, kurš ir atbildīgs par nodarbinātības jautājumiem, arī apkopo aktuālo informāciju par pasākumiem, kādus dienesti dažādās valstīs īsteno. Jāsaka, ka šobrīd pasākumi ir diezgan līdzīgi. Primāri tā ir attālinātā klientu konsultēšana, dažādi atbalsta mehānismi - gan dīkstāves pabalsti, gan darbs, lai šajā posmā atbalstītu uzņēmumus," teica Simsone.

Jau vēstīts, ka Latvijā šogad februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā mēnesi iepriekš.

2020.gada februāra beigās NVA bija reģistrēti kopumā 58 247 bezdarbnieki, kas ir par 585 cilvēkiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, kad aģentūrā bija reģistrēti 58 832 bezdarbnieki.