Dombrovskis pieprasa skaidrojumus par milzīgajām invaliditātes kompensācijām armijā

Balstoties uz masu medijos izskanējušo informāciju, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis šodien parakstīja rezolūciju aizsardzības, veselības un labklājības ministriem, kurā lūdzu sniegt skaidrojumu par situāciju ar invaliditātes grupu piešķiršanu un kompensāciju noteikšanu karavīriem, kas tiek atvaļināti no dienesta Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Aizsardzības ministram Imantam Lieģim līdz 2009.gada 2.oktobrim uzdots sagatavot strukturētu informāciju par 2009.gada laikā no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem atvaļinātajām personām, kurām piešķirta invaliditāte, sniedzot informāciju par katra šāda karavīra dienesta gaitu, šiem karavīriem pēdējo piecu gadu laikā piešķirtajām veselības kapacitātes kategorijām, viņu dienesta pienākumiem un uzdevumiem, kurus veikušas konkrētās personas, kā arī atvaļinoties piešķirtajām kompensācijām.

Balstoties uz Labklājības ministra izvērtējumu, aizsardzības ministram uzdots izstrādāt un līdz 2009.gada 30.oktobrim iesniegt priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos, nosakot Nacionālo bruņoto spēku militārpersonu atvaļināšanas gadījumā izmaksājamo kompensāciju maksimālos apjomus, kas atbilst citām līdzīgām sociālajām grupām, un paredzot kompensāciju izmaksu vienīgi gadījumos, kad invaliditāte iegūta, veicot bruņotajiem spēkiem specifiskus uzdevumus.

"Latvijas Avīze" vakar rakstīja, ka šogad 21 Latvijas armijas karavīrs, atvaļinoties no armijas, ieguvis invaliditātes grupu, par to kā vienreizēju kompensāciju no aizsardzības budžeta saņemot Ls 491 121 jeb vidēji 23 386 latus katrs.

Aizsardzības ministrija, atsaucoties uz datu sensitivitāti, nemin ne uzvārdus, ne dienesta pakāpes, taču, pēc "Latvijas Avīzes" rīcībā esošajiem datiem, lielākā daļa no šiem cilvēkiem ir augstākie virsnieki, kuriem ar reālu kaujas dienestu pēdējā laikā nav bijis sakara, un kuri strādājuši štābos vai veikuši citus papīru darbus. Starp šiem cilvēkiem nav karavīru, kuri karadarbībā Irākā un Afganistānā būtu zaudējuši kāju, roku un aci.

Vairāki karavīri, kuri nevēlējās minēt savus vārdus, uzskata, ka šobrīd, kad dramatiski samazina aizsardzības budžetu, šādas milzīgas kompensācijas ir izšķērdība. Piemēram, šā gada pirmajā pusē divi karavīri, atvaļinoties no armijas un tiekot pie trešās invaliditātes grupas, katrs saņēma 24 510 latus, bet deviņi otrās grupas invalīdi – 34 080 latus katrs.

Svarīgākais