Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ievērojot drošības pasākumus, ir pieļaujama karantīnā esošo Bulgārijas pilsoņu transportēšana

© AFP/SCANPIX/LETA

Pie noteiktiem drošības pasākumiem 18 karantīnā esošo Bulgārijas pilsoņu transportēšana cauri Lietuvai ir pieļaujama, uzskata Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Latvijā no Igaunijas iebraukuši 18 Bulgārijas valstspiederīgie, no kuriem vienam konstatēta saslimšana ar Covid-19, kā rezultātā ceļotāji netika ielaisti Lietuvā tranzītā un tagad atrodas Mežotnes internātvidusskolas telpās, kur viņiem ir noteikta karantīna.

"Mēs nesaskatām nekādu risku, ja viņiem tiktu atļauts doties tālāk un ja Lietuva nodrošinātu konvoju, kas viņus pavadītu," sacīja Perevoščikovs.

Epidemiologs arī nesaskata vietējo inficēšanās risku attiecībā uz šiem ceļotājiem, jo Latvijā viņi pārvietojušies, izmantojot privātas automašīnas.

Patlaban šī grupa tiek iztaujāta, lai noskaidrotu, kuriem no viņiem bija vistiešākais kontakts ar sasirgušo, bet gala lēmumu par to, vai viņiem būs atļauts doties tālāk, pieņems Lietuvas atbildīgās iestādes. Zināms, ka grupas galamērķis ir Vācija, uz kuru viņi mēģināja nokļūt caur Lietuvu.

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis informēja, ka svētdienas vakarā robežsardze nodrošināja viņu uzturēšanos robežpunktā, kamēr ar Balvu novadu tika risināti jautājumi par ceļotāju izmitināšanu.

Pēc tam Bulgārijas valstspiederīgie ar Valsts policijas palīdzību tika nogādāti pagaidu uzturēšanās vietā, kur inficētais tika nošķirts no pārējās grupas un visi tika instruēti par nepieciešamajiem drošības pasākumiem. Vienlaikus tika panākta vienošanās, ka pašvaldība nodrošinās ceļotāju grupu ar nepieciešamajām sadzīves precēm un ēdienu.

Pirmdien pie karantīnā esošajiem ceļotājiem devušies SPKC un Veselības inspekcijas pārstāvji, lai veiktu papildu izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka minētās situācijas dēļ Veselības ministrija noteikusi karantīnas režīmu ārzemnieku uzturēšanās vietai bijušās Mežotnes internātvidusskolas telpās un teritorijā Bauskas novadā.

Ministrijas rīkojums paredz, ka ārzemniekiem aizliegts atstāt šo uzturēšanās vietu, un pārkāpumu gadījumā tiks iesaistīta Valsts policija. Tā nodrošina arī uzturēšanās vietas norobežošanu, apsardzi un sabiedriskās kārtības uzturēšanu.

Karantīnas vietā atrasties var arī mediķi, ja nepieciešams sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī personas, kuras nodrošina kārtību un piegādā pārtiku.

Šajā karantīnas vietā jaunus ārzemniekus varēs ievietot, tikai saskaņojot ar speciāli izveidoto komisiju, kura koordinē karantīnas pasākumus un nosaka pretepidēmijas pasākumus.

Tikmēr pēdējā diennaktī noteikti deviņi jauni saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, kamēr kopumā līdz šim zināms par 542 inficētām personām.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, no 13.marta līdz 14.aprīlim valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu.