Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vecāku pabalstu turpinās maksāt krīzē, bet noteikti griesti

© Ilze Zvēra/F64

Uz Covid-19 ārkārtas situācijas laiku pagarinās vecāku pabalstu izmaksu personām, kas krīzes dēļ nevar atgriezties darbā. Vecāku pabalsta apmēram gan noteikti griesti – līdz 700 eiro mēnesī.

Saeima pagājušajā nedēļā pieņēma grozījumus likumā Par maternitātes un slimības apdrošināšanu, kas paredz sniegt atbalstu tiem vecāku pabalsta saņēmējiem, kuriem Covid-19 valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā beidzas vecāku pabalsta izmaksas periods, taču ārkārtējās situācijas radīto apstākļu dēļ nav iespējams atgriezties darbā. Likumprojektu iesniedza vairāki Saeimas deputāti. «Ārkārtējās situācijas periodā, kad valstī ir noteikti vairāki ierobežojumi un rekomendācijas, piemēram, iespēju robežās vecākiem nodrošināt pirmsskolas izglītības iestāžu neapmeklēšanu, attālinātu darbu, vecākiem, kuriem ārkārtējās situācijas laikā, iestājoties bērna viena vai pusotra gada vecumam, būtu jāatgriežas darbā, tas var nebūt iespējams vairāku nozaru dīkstāves un citu apsvērumu dēļ. Tāpēc ir svarīgi nodrošināt vecāku pabalsta izmaksas turpināšanu līdz ārkārtējās situācijas beigām un vienu kalendāro mēnesi pēc tās,» grozījumu būtību skaidroja Saeimas deputāte Anita Muižniece (JKP).

Grozījumi paredz, ka piešķirtā vecāku pabalsta turpinājumu izmaksā pēc bērna gada vai pusotra gada vecuma līdz dienai, kad Covid-19 dēļ izsludinātā ārkārtējā situācija ir atcelta, tiem vecāku pabalsta saņēmējiem, kuri ārkārtējās situācijas radīto apstākļu dēļ nevar atgriezties darbā, jo darba devējs nenodarbina darbinieku vai iestājusies dīkstāve, vai persona nevar gūt ienākumu no saimnieciskās darbības. Vecāku pabalsta turpinājumu izmaksās par periodu no 2020. gada 12. marta, līdz persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām, skaidro Labklājības ministrijā.

Vecāku pabalsta turpinājumu neizmaksā, ja persona veic saimniecisko darbību un gūst ienākumus vai personai ir piešķirts dīkstāves pabalsts. Par vecāku pabalsta turpinājuma izmaksas periodu netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Lai saņemtu vecāku pabalsta turpinājumu, personai ir jāvēršas VSAA ar iesniegumu.

Finanšu ministrija atzinumā par šiem likuma grozījumiem rakstīja, ka konceptuāli neiebilst pret šādu vecāka pabalsta pagarinājumu, tomēr rosināja noteikt turpmāk izmaksājamam pabalstam griestus.» Lai ievērotu vienlīdzības principu ar pašlaik uz ārkārtējās situācijas laiku izveidotiem speciāliem dīkstāves pabalstiem, kas tiek piešķirti, ja krīzes skartais darba devējs nenodarbina darbinieku vai neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības dīkstāves periodā sakarā ar Covid-19 izplatību, aicinām noteikt griestus vecāku pabalsta izmaksai,» teikts atzinumā. Saeima nolēma, ka vecāku pabalsta turpinājums tiek izmaksāts iepriekš piešķirtā vecāku pabalsta apmērā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Finanšu ministrija arī vērsa uzmanību, ka šāda vecāku pabalstu izmaksa, piemēram, līdz šā gada 31. jūlijam (aprīlis - jūlijs), papildus speciālā budžetā 2020. gadā veidos izdevumus provizoriski 7,7 miljonu eiro apmērā.