Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ne visas reģionālās slimnīcas ir gatavas Covid-19 pacientu uzņemšanai

© AFP/SCANPIX/LETA

Šobrīd Latvijas medicīnas sistēma steigā tiek pārkārtota prognozējamajam vīrusa uzliesmojumam. Tas var notikt kuru katru dienu, vēsta raidījums "Nekā personīga".  

Sabiedrība izolēšanās noteikumu pārkāpumos vaino repatriantus un neapzinīgus jauniešus, bet notikumi rāda, ka arī mediķi paši nav piesardzīgi.

Ogres slimnīcā šobrīd jau ap 30 mediķiem ir izolācijā, tā vairs neuzņem pacientus. Arī Dobeles slimnīca nestrādā ar pilnu jaudu. Abās iestādēs ārsti nenovērtēja situācijas nopietnību.

Pašvaldību slimnīcas negrib atzīt savu atbildību, vainojot Veselības ministriju atbalsta nesniegšanā un pacientus maldināšanā. Tam var būt smagas sekas.

Lai lielās Rīgas slimnīcas varētu mobilizēt Covid-19 pacientu plūsmai, lielāka loma tika piešķirta reģionālajām slimnīcām. Ogre tam nebija gatava.

Marta sākumā, kad slimība sāka izplatīties, epidemiologi brīdināja mediķus neizmantot ātros ekspress testus, jo tie ir nav uzticami. Ogres slimnīca, labu gribot, tādus bija iepirkusi un ieteikumam neklausīja. 16.martā tests uzrādīja saslimšanu kādai pacientei. Ogres mediķu bez konsultācijām ar speciālistiem pacienti veda uz Infektoloģijas centru Rīgā, bet slimnīcā noteica karantīnu. Tas radīja apjukumu un haosu. Infektoloģijas centrā veiktie testi slimību nekonstatēja.

20.martā Ogres slimnīcā ieradās veselības inspekcija. Vizītei bija divi mērķi. Pārbaudīt incidentu ar testu, noskaidrot slimnīcas gatavību strādāt ar Kovid19 pacientiem. Šādas gatavības pārbaudes notiek visās reģionālajās slimnīcās.

Ogrē inspektorus sagaidīja kareivīgi noskaņota slimnīcas vadība. Negribēja laist telpās un pārmeta darba traucēšanu.

Veselības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Saiva Luste norāda: "Veselības inspekcijas darbinieki konstatēja pakalpojumu sniegšanas organizācijas problēmu, konstatēja, ka slimnīca nav gatava kovid19 pacientu drošai izvietošanai, slimnīcā tiek izmantoti ekspress testi, arī vēl tas, ka sadarbība īsti labi neveicās starp veselības inspekciju un Ogres slimnīcas valdes priekšsēdētāju."

Inspektori aicinājuši operatīvi novērst konstatētās nepilnības un pildīt rekomendācijas, lai bez liekas birokrātijas un kavēšanās uzlabotu drošību. Slimnīcas vadītājs Dainis Širovs iebildis, pieprasījis tiesības sagatavot atbildes uz pārmetumiem. Viņam dots laiks līdz 15.aprīlim. Domē viņš stāsta, ka birokrāti ir inspektori.

SIA "Ogres rajona slimnīca" valdes priekšsēdētājs, Ogres domes deputāts (Latvijas zemnieku savienība) Dainis Širovs: "Nezinu ko drīkst teikt, ko nedrīkst teikt, jo kā informēju deputātus par situāciju Ogres slimnīcā, atsūtīja uzreiz lai aizbāztu muti, mēs saprotam, komisiju, kas pārbauda, ja. Un tagad prasa vēl tagad sagatavot uz kaut kādām 130 lapām tur visādus jautājumus."

Veselības inspekcijas secinājums, ka slimnīca nav gatava cīņai ar epidēmiju, apstiprinājās pagājušās nedēļas nogalē. Ogres mediķiem radušās aizdomas, ka diviem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta atvestiem pacientiem varētu būt bīstamais vīruss. Ogres slimnīcā no abiem paņemti paraugi analīzēm, taču piesardzības pasākumi nav ievēroti.

Širovs izvairījās no sarunas ar Nekā personīga. Slimnīcā nu jau ap 30 mediķiem ir izolēti. Ogrē jaunu pacientu uzņemšana apturēta.

25.martā Slimību profilakses un kontroles centrs izziņoja, ka vīruss sabiedrībā vairs nav izsekojams un inficēts var būt jebkurš. Tas nozīmē, ka mediķiem jābūt īpaši piesardzīgiem, jo jebkurš jauns pacients var būt inficēts un var vīrusu nodot gan mediķiem, gan citiem slimajiem.

Ogres slimnīcas mediķi nav vienīgie, kas šo informāciju ir palaiduši garām. Arī Dobeles slimnīcā 30.martā uzņemts bērns ar Covid-19 simptomiem.

Gadu un astoņus mēnešus vecajam puikam bijusi paaugstināta temperatūra, sāpīgs klepus un smaga elpošana. Tā kā vecāki bija tikušies ar ārvalstīs pabijušajiem, māte vispirms zvanījusi Neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai, lai uzzinātu, vai nav jādodas veikt Covid-19 analīzes. Tur izlemts, ka nē un nosūtījuši pie ģimenes ārstiem. Ieteikts saukt ātros, ja simptomi progresē. Tā arī noticis un bērns nogādāts slimnīcā, kur sniegta palīdzība bez īpašas piesardzības.

Tagad slimnīcā slēgta bērnu nodaļa, daudzi ārsti un darbinieki ir izsisti no ierindas. Slimnīcas vadītājs notikušajā publiski vaino bērna māti, kas esot maldinājusi mediķus, noklusējot informāciju par kontaktiem ar personu, kas atgriezusies no ārvalstīm.

Sociālajos tīklos notikums izraisīja naidu pret neidentificēto sievieti, dobelnieki bija sašutuši par viņas bezatbildību.

Pacienta ģimene ir dusmīgi, ka slimnīcas vadītājs vaino viņus, ar to izraisot agresiju sabiedrībā. Mediķi neesot maldināti.

Dobeles slimnīcas pacienta tuvinieks norāda, ka visa informācija slimnīcā tika sniegta, uz visiem jautājumiem tika sniegtas godprātīgas atbildes. Iepriekšējā dienā māte pat esot sazvanījusies ar ārkārtējās situācijas tālruni, kur izvērtējot visus faktorus tika izlemts, ka ārkārtējos pasākumus nav nepieciešams veikt.

Apgalvot, ka māte ir kādu maldinājusi ir nekorekti un izklausās pēc slimnīcas vadības centieniem izvairīties no atbildības. Mēs pilnībā uzticamies mediķiem, viņi dara svētu darbu.

Veselības ministrijā atzīst, ja būtu ievēroti piesardzības pasākumi, Ogres un Dobeles slimnīcās nebūtu jābūt slēgtām nodaļām un izolētiem mediķiem. Situācija arvien saasinās, pienākumi reģionālajām slimnīcām pieaug, un ne visi spēj izsekot tam līdzi.

Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka norāda: "Apstākļi mainās ar katru dienu, iespējams, ar katru stundu. Ja sākumā šī definīcija bija, par šādu pacientu jāuzskata tas, kas atbraucis no ārzemēm un kuram ir simptomi, tad ar katru dienu šis valstu skaits tika palielināts un ņemot vērā, ka palielinās jau inficēšanās kuru īsti nevar pateikt, no kā tas ir noticis, tad no šīs nedēļas tiek uzskatīts ka visi pacienti, visi apkārtējie ir iespējami inficētie Covid pacienti. Tāpēc ārstniecībās iestādēs jāstrādā pēc šī algoritma, ka visi pacienti var būt inficēti."

Veselības inspekcija uzsākusi pārbaudi arī Dobeles slimnīcā. Atšķirībā no Ogres, vadība sadarbojoties un bez iebildumiem operatīvi novēršot nepilnības, lai slimnīca būtu gatava COVID19 pacientiem.