Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Alūksnes un Mazsalacas iedzīvotāju aicina izvērtēt, vai tiešām vajadzīgs transports pēc pieprasījuma

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Vladislavs Proškins/F64

Alūksnes un Mazsalacas novados transports pēc pieprasījuma turpina kursēt, taču iedzīvotāji aicināti izvērtēt brauciena nepieciešamību, informēja Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja Anita Āboliņa.

Vidzemes plānošanas reģiona "MAMBA" projekta vadītāja Līga Puriņa-Purīte norāda, ka, ņemot vērā ārkārtējo situāciju valstī, pieņemts lēmums nepārtraukt pakalpojuma "transports pēc pieprasījuma" sniegšanu, lai nepamestu iedzīvotājus vienus jau tā salīdzinoši skarbajos apstākļos, kādos tie bijuši ierobežotās mobilitātes dēļ.

Arī turpmāk pakalpojums būs pieejams, taču tiks ievēroti vairāki drošības pasākumi. Par tiem tiek informēts katrs iedzīvotājs, kas zvana, lai pieteiktu braucienu, kā arī pārrunāta procedūra ar pārvadātājiem un transportlīdzekļu šoferiem.

Pēc sarunām ar pārvadātājiem, nolemts, ka tad, ja pieteiktajā maršrutā būs tikai viens braucējs, tiks nosūtīta vieglā automašīna, bet, ja maršrutā būs vairāk par vienu braucēju - mikroautobuss, kurā vienlaicīgi tiks uzņemti ne vairāk kā septiņi pasažieri, sacīja Puriņa-Purīte.

Gadījumos, kad vienā transportlīdzeklī brauks vairāki iedzīvotāji, tie tiks lūgti sēdēt pamīšus. Sēdvietas tiks marķētas. Vienas ģimenes pārstāvji drīkstēs sēdēt viens otram blakus, tomēr ievērojot distanci ar transportlīdzekļa vadītāju.

Transporta līdzekļi pirms un arī pēc katra pārvadājuma tiek vēdināti un dezinficēti. Transportlīdzekļos pieejami arī dezinfekcijas līdzekļi, tāpēc pasažieri aicināti tos obligāti izmantot, lai dezinficētu rokas gan iekāpjot, gan arī pametot transporta līdzekli, uzsvēra projekta vadītāja.

Mobilitātes centra koordinatore, pieņemot zvanus, ikvienu iedzīvotāju aicina būt atbildīgam, iespēju robežās samazināt braucienu skaitu, sarūpējot sev nepieciešamās preces ilgākam laika posmam. Vienlaikus jāatgādina, ka tad, ja pasažieriem ir smagi saiņi, tie tiks pievesti līdz mājas durvīm, tikai par to laikus jābrīdina brauciena pieteikšanas brīdī.

Mobilitātes centra koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā

Marta Riekstiņa atzīst, ka pašlaik vērojams, ka iedzīvotāji tiešām atbildīgi izvērtē savu braucienu nozīmību un transportu pēc pieprasījuma izsauc vien tad, kad tiešām ir akūta nepieciešamība nokļūt novada centrā, lai sarūpētu pārtikas krājumus vai iegādātos medikamentus.

"Braucienu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, ir samazinājies, tomēr ir situācijas, kad iedzīvotājiem nav izejas un uz veikalu jādodas. Informējam jau iepriekš par drošības pasākumiem, kas tiem jāievēro, ka arī regulāri sazināmies ar pārvadātājiem, lai kopīgi izvērtētu situāciju," sacīja Riekstiņa.

Alūksnes novada pašvaldība, aicinot savus iedzīvotājus pārdomāt savu braucienu nepieciešamību, piedāvā palīdzēt ar pārtikas, medicīnas preču un citu lietu sagādi vai sniegt cita veida palīdzību. Iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība, aicināti sazināties ar novada pagasta pārvaldēm: Mārkalnes pagastā - tālrunis 25 620 818 Ivetai Driņinai, Ziemera pagastā - tālrunis 29 379 590 Ivetai Vārtukapteinei, Jaunlaicenes pagastā - tālrunis 20 239 937 Aigai Mūrniecei, Ilzenes pagastā - tālrunis 26 164 881 Rudītei Pehlakai, Alsviķu pagastā - tālrunis 26 468 713 Ingrīdai Sniedzei, Veclaicenes pagastā - tālrunis 29 296 302 Leldei Krancmanei.

Mazsalacas novada pašvaldības Sociālais dienests ārkārtējās situācijas laikā aicina pieteikties vienatnē dzīvojošus vai vientuļos pensionārus, kuriem nepieciešama palīdzība pamatvajadzību nodrošināšanā- pārtikas, medikamentu piegādei dzīvesvietā. Tāpat novada pašvaldība aicina iedzīvotājus informēt, ja novērots, ka kāda persona vai ģimene ir palikusi bez iztikas līdzekļiem vai iespējām iegādāties pārtiku, pirmās nepieciešamības preces vai medikamentus. Saziņai pašvaldība aicina zvanīt uz tālruņiem - 64 251 404 vai 28 345 161, 29 372 138, vai arī rakstot e-pasta vēstuli uz "socialais.dienests@mazsalacasnovads.lv".

LETA jau ziņoja, ka Mazsalacas novadā no 2019.gada 21.oktobra līdz 2020.gada 1.martam 392 reisos ar transportu pēc pieprasījuma pārvadāti 844 pasažieri. Savukārt Alūksnes novadā, kur transports pēc pieprasījuma kursē noteiktās teritorijās un noteiktās dienās, 116 reisos pārvadāti 330 pasažieri un kā pakalpojuma lietotāji reģistrējušies 92 iedzīvotāji.