Lembergs un Šlesers: Iespējams, Lapsam neviens nav draudējis

© Kaspars Krafts, f64

Ventspils mērs Aivars Lembergs (LuV) un Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) uzskata, ka žurnālistam Lato Lapsam, visticamāk, neviens nav draudējis un šādu stāstu viņš izplatījis tikai tāpēc, lai vairotu savu publicitāti.

Lembergs prognozē, ka Lapsa tagad brauks uz ārzemēm tērēt naudu, kas nopelnīta, izpildot pasūtījumu. "Šis, protams, ir viens no iepriekš prognozētajiem PR soļiem. Pirmais bija, ka viņam esot uzbrukums kaut kādām viņa lapām. [..] Es domāju, ka viņš to pamatdarbu šobrīd ir padarījis un tāpēc nolēmis aizbraukt atpūsties, lai sāktu tērēt, tā teikt, pasūtījuma naudu. Nu ko es viņam varu novēlēt? Patīkamu atpūtu! Gaidu nākamo grāmatu par sevi," aģentūrai LETA sacīja Ventspils mērs.

Līdzīgu viedokli par Lapsu ar sava preses sekretāra Ģirta Dripes starpniecību pauda arī Šlesers. "Lato ir nožēlojams cilvēks, kurš, pildot kārtējo pasūtījuma darbu par Šleseru, ir pārkāpis visas morāles un ētikas normas, tādēļ nav izslēgts, ka, jūtot, ka nekā nav atradis un publiski izgāzies, [viņš] mēģina pievērst sev papildu uzmanību," aģentūrai LETA sacīja Dripe.

Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) preses sekretārs Edgars Vaikulis papildināja, ka ar Lapsas ietekmēšanu un izteiktajiem draudiem Šleseram "nav un nevar būt nekāda sakara".

Kā ziņots, Drošības policija (DP) Lapsas iesniegumu par viņam izteiktajiem draudiem saistībā ar profesionālo darbību pēc piekritības nodevusi izskatīšanai Valsts policijā. DP arī norāda, ka Lapsas lēmums uz laiku pārtraukt žurnālista darbību, slēdzot izveidotās mājaslapas un izceļot uz ārvalstīm, ir viņa personīga izvēle, par ko 10.septembra iesniegumā viņš ir norādījis DP.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vakar ziņoja, ka pagājušās ceturtdienas vakarā izteikti draudi Lapsam, kurš trešdien laida klajā grāmatu par politiķi Šleseru un jau ilgāku laiku internetā publiskoja dokumentus, kas saistīti ar Ventspils mēra Lemberga darījumiem, tāpēc Lapsa vērsies DP un uz laiku slēdzis vairākas uzturētās interneta lapas.

Intervijā raidījumam Lapsa apstiprina: "Aizvadītajā nedēļā esmu vērsies ar iesniegumu DP par draudiem, kas man ir izteikti attiecībā uz maniem ģimenes locekļiem un konkrēti - uz māsu un viņas bērniem. Man ir izteikti ļoti skaidri draudi par to, ka līdz 3.oktobrim man ir jāpārtrauc mana žurnālistiskā darbība un jāslēdz nekavējoties tās interneta lapas, kas man ir bijušas uzturētas pēdējā laikā."

Kā atzina Lapsa, ņemot vērā gan šos apstākļus, gan tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju viedokli, kā pareizi rīkoties, interneta lapas ir slēgtas jau no piektdienas. Uz laiku ir slēgtas interneta vietnes "www.rokasgramata.com", "www.slesers.lv", "www.minhauzens.info" un "www.nozagt.com".

"Es pats acīmredzot arī atbilstoši rekomendācijām droši vien līdz šim 3.oktobrim vismaz uz kādu laiciņu pametīšu šo valsti," teica Lapsa.

DP pārstāvji lūguši Lapsam publiski nestāstīt, kā tieši notika draudu izteikšana. Par to, kādus spēkus pārstāvējuši draudu izteicēji, Lapsa izvairās runāt, jo versiju esot daudz: "Varbūt tiešām nervi vairs netur un ir pēdējās nedēļas, un vai nu kādam politiķu kungam ir pavisam slikti, vai ir kaut kādi pakalpiņi un mazie gariņi, kuriem gribas kaut kā izkalpoties un ielikt savu artavu, kā nu viņi to spēj. Viss kas var būt."

Jautāts, vai viņam izteiktie draudi saistāmi ar kādu konkrētu politisko spēku, Lapsa atzīst, ka viņu šajā valstī nekas vairs nepārsteidzot, jo "tās prasības, kas tur izteiktas, bija ļoti konkrēti un skaidri attiecināmas uz manu darbību, kas ir saistīta ar jautājumiem par mūsu bijušajiem, esošajiem un nākamajiem politiķiem".

Uz jautājumu, ja fakts, ka pēc šādiem draudiem viņš aptur savu profesionālo darbību līdz draudētāju noteiktajam termiņam 3.oktobrim, nozīmē, ka šādi draudi ļoti labi nostrādā un tos var izmantot arī pret citiem žurnālistiem, Lapsa atbild: "Es tiešām varu tikai atvainoties visiem lasītājiem un sabiedrībai par šo savu soli, bet es aicinātu izprast manus motīvus un tos respektēt. Es domāju, ka es šo to esmu izdarījis sabiedrības informēšanas labā pēdējā laikā, un tas tā kā varētu būt pietiekami."

Lapsa uzsver, ka saņēmis no DP visplašāko atbalstu, kādu vien varētu gaidīt, un izsaka lielu pateicību cilvēkiem, kas palīdzējuši parūpēties par māsas un bērnu drošību iespēju robežās.

Kā ziņots, 8.septembrī Lapsa iepazīstināja ar grāmatu "Šofera dēls minhauzens", bet augustā "Baltic Screen" laida klajā Aivara Lemberga dzīvei un darbiem veltīto rokasgrāmatu "Kā nozagt miljardu".

Iepriekš Lapsa ir sarakstījis arī grāmatu "Parex krahs: nejēgas, nelgas un noziedznieki", kā arī grāmatu par politiķi Andri Šķēli "Kampējs. Stāsts par Andri Šķēli un vērdiņu".

Svarīgākais