Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pārtiku pēc derīguma termiņa plāno atļaut ziedot pa tiešo nevis caur organizāciju

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Dmitrijs Suļžics/F64

Pārtiku pēc derīguma termiņa plāno atļaut ziedot pa tiešo personai nevis ar labdarības organizāciju starpniecību, paredz Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādē esošais noteikumu projekts "Prasības pārtikas izplatīšanai pēc minimālā derīguma termiņa beigām".

ZM skaidro, ka patlaban pārtiku pēc minimālā derīguma termiņa beigām var ziedot tikai organizācijām, kas nodarbojas ar labdarību. Lai veicinātu pārtikas pārpalikumu pārdali un mazinātu tās nonākšanu atkritumos, nepieciešams noteikt, ka pārtiku varēs ziedot arī tieši galapatērētājam.

Noteikumu projektā ir precizēts, ka pārtiku var ziedot "pārtikas uzņēmums", kas ir jebkurš uzņēmums, kas nes peļņu vai ne, publisks vai privāts, kas saistīts ar jebkuru pārtikas ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas posmu, saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 28.janvāra Regulā noteikto definīciju.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka ziedot pārtiku tieši galapatērētājam varēs tikai tad, ja ziedotājs nodrošinās atsevišķu vietu pārtikas izdalei un ievēros normatīvajos aktos pārtikas aprites jomā noteiktās higiēnas prasības. Gadījumos, kad ziedotājs nodos pārtiku tieši galapatērētājam, būs jānodrošina ziedošanai paredzētās pārtikas marķēšana ar īpašu, skaidri saskatāmu un neizdzēšamu norādi, piemēram "Ziedošanai", "Labdarībai" u.c. Atbilstoši marķējumā norādītajai informācijai būs jānodrošina ziedošanai paredzētās pārtikas izsekojamību un uzglabāšanas apstākļus.

Pārtikas ziedotājam vai saņēmējam būs jānodrošina, lai galapatērētājs saņemtu informāciju par to, ka ziedošanai paredzētajai pārtikai ir beidzies minimālais derīguma termiņš, kas norādīts kā "Ieteicams līdz…". Atbilstoši noteikumos noteiktajām prasībām, ziedojumu saņēmējs varēs nodot tieši galapatērētājam arī derīguma termiņa laikā saņemtu pārtiku.

Noteikumu projekts paredz paplašināt to organizāciju loku, kas varēs saņemt ziedošanai paredzēto pārtiku, papildinot to ar sociālās aprūpes institūcijām un pašvaldību sociālajiem dienestiem. Pārtiku būs atļauts nodod ziedošanai sociālās aprūpes institūcijām, ja tā atbilst normatīvajos aktos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem noteiktajām prasībām.

Noteikumu pielikums ir papildināts ar atsevišķām pārtikas grupām, kuras pēc minimālā derīguma termiņa beigām noteikumu pielikumā norādītajā izplatīšanas laikposmā, var nodot ziedošanai.

Noteikumu projekts patlaban ir nodots publiskajai apspriešanai, lai sabiedrība varētu līdzdarboties noteikumu projekta izstrādē, pēc kuras to iecerēts izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē 7.maijā. Pēcāk tas vēl būs jāskata valdībā.