Vairāk nekā 1000 jauniešu sākuši praksi

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajā jauniešu darba praksē pieteikušies 2473 bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem, bet darba praksi jau uzsākuši 1083 jaunieši bezdarbnieki.

Līgumi par jauniešu darba prakses īstenošanu ir noslēgti ar 514 darba devējiem visdažādākajās jomās. Kā vienus no populārākajiem NVA min lauksaimnieka, intervētāja, pārdevēja, grāmatveža palīga, datu ievades operatora pienākumus. Jaunieši bezdarbnieku prakses gaitā apgūst arī biroja administratora, lauku tūrisma speciālista, tūrisma organizatora, projektu administratora, projektu vadītāja asistenta, namu apsaimniekotāja un citus uzdevumus.

NVA direktore Baiba Paševica norāda, ka jauniešu darba prakse ir kļuvusi par vienu no pieprasītākajām nodarbinātības aktivitātēm visā Latvijā. "Īpaši jāuzteic to darba devēju atsaucība, kas aktīvi sadarbojas, lai jaunieši pēc iespējas ātrāk varētu sākt apgūt darba iemaņas, teorētiskās un praktiskās zināšanas konkrētajā arodā."

Jauniešu darba prakse tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda projektā no šā gada 1. augusta, lai bezdarbnieki varētu iegūt nepieciešamo darba pieredzi, kas viņiem palīdzētu atrast pastāvīgu darbu. NVA dati liecina, ka šā gada augusta beigās valstī kopumā bija reģistrēti 24 025 jaunieši bezdarbnieki.

Jauniešu darba praksē var piedalīties bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem ar pamata, vidējo vai augstāko izglītību, kuri pēc izglītošanās nav sākuši strādāt vai kopējais darba stāžs nav ilgāks par sešiem mēnešiem. Prakses laikā jaunietim tiek maksāta stipendija 120 latu mēnesī. Viena jaunieša darba prakses ilgums pie darba devēja ir no 6 līdz 12 mēnešiem. Izdevumi teorētiskajām apmācībām paredzēti ne vairāk kā 300 latu par vienu darba prakses vietu.

Var piedalīties arī jaunieši ar invaliditāti, jo projektā iespējams veikt darba prakses vietas pielāgošanu atbilstoši ergoterapeita atzinumam, bet, kā norāda NVA, nedrīkst tērēt vairāk kā 500 latu par vienu darba prakses vietu. Nepieciešamības gadījumā tiek segti izdevumi par surdotulka un asistenta pakalpojumiem pasākumā iesaistītajam jaunietim ar invaliditāti.

***

UZZIŅAI

Kādu praksi visvairāk apgūst jaunieši?

- Lauksaimnieks

- Intervētājs

- Pārdevējs

- Grāmatveža palīgs

- Datu ievades operators

- Tūrisma organizators

- Projekta administrators

Avots: NVA

Svarīgākais