Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Covid-19 analīzes veiks arī 30 personām Elejas sociālās aprūpes centrā

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Šopēcpusdien aptuveni 30 personām Elejas Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā tiks veiktas analīzes uz jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19, informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Centrā, kur konstatēta saslimšana ar Covid-19, šodien plānota pilna spektra dezinfekcija, ko nodrošinās profesionāli pakalpojuma sniedzēji, kas infekcijas ierobežošanai to īsteno arī medicīnas iestādēs.

Saslimušais iemītnieks ir ievietots ēkas telpās, kur ir atsevišķas labierīcības. Savukārt visa iestādes darba organizācija ir pārplānota ar trīs aprūpētājiem katrā maiņā.

Pašlaik citām personām saslimšana ar Covid-19 nav konstatēta. Arī aprūpes centra iemītniekam, kas veselības sarežģījumu dēļ bija aizvests uz slimnīcu, Covid 19 analīzes ir negatīvas.

Šodien pēcpusdienā ir noteikta analīžu veikšana tiem iemītniekiem, kas atrodas iestādes otrajā ēkā, kā arī darbiniekiem, šoferim un tiešākas saskarsmes cilvēkiem - kopumā 30 personām.

Tāpat Jelgavas novada pašvaldība vakardien iegādājusi 40 spectērpus - kombinezonu, maskas, sejas aizsargus, izdalot uz visiem trim sociālās rehabilitācijas centriem novadā, lai aprūpētājs, kas uzturas telpās un rūpējas gan par guļošajiem klientiem, gan citiem iemītniekiem, varētu drošāk pildīt darba pienākumus.

Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centros Kalnciemā un Jaunsvirlaukā katru dienu iemītniekiem tiek mērīta temperatūra, vēdināts, dezinficēts - līdzekļi ir sagādāti un visi drošības pasākumi tiek ievēroti -, apgalvoja Kaņepone. Izvērtētas arī iestāžu iespējas un telpu lokācija, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu iemītnieku izolāciju vai pārvietošanu, ja tāda būs vajadzīga.

"No citām iestādēm pašlaik nav signālu, ka būtu pamats vai iemels sākt vēl citus dezinfekcijas vai drošības pasākumus," informēja pašvaldības pārstāve.

Kā ziņots, ceturtdien Elejas sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā trīs darbiniekiem un vienam klientam apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ceturtdienas preses konferencē norādīja, ka SPKC ir informējis par šo notikumu, un šobrīd epidemiologi strādā, apzinot inficēto kontaktpersonas, attiecīgi pēc tam tiks lemts, cik plaši norobežojošie un karantīnas pasākumi būtu veicami.

"Šī pieeja apsteidzoši veikt testus sociālās aprūpes centros ir ļoti svarīga, tā nes rezultātus. Jo agrīnāk mēs spēsim atklāt inficētus cilvēkus, jo īpaši tai saudzējamajā grupā, to vieglāk mēs tiksim cauri," sacīja Viņķele.

Jau ziņots, ka Covid-19 aizvadītajā diennaktī apstiprināta vēl 35 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 493 cilvēki.

Latvijā konstatēts pirmais Covid-19 slimnieka nāves gadījums, kad mirusi kāda 99 gadus veca sieviete.