Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

ZM: Pārtikas produkti Latvijas veikalos ir un būs pieejami

© Dmitrijs Suļžics/F64

Pārtikas produkti Latvijas veikalos ir un būs pieejami arī turpmāk, ņemot vērā saražotos pārtikas apmērus valstī un pārtikas ķēžu sekmīgo darbu ikdienā.

ZM atgādināja, ka ministrija vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumu dēļ sekoja līdzi situācijai pārtikas ražošanas nozarē un iedzīvotāju nodrošinājumam ar pārtikas produktiem, un turpina to darīt ikdienā.

Pārtikas nodrošinājuma jomā Latvijas pārtikas ražotāji un lauksaimnieki pilnībā spēj nodrošināt iedzīvotāju pieprasījumu pēc pārtikas gan visās pamata pārtikas produktu grupās, gan arī spēj nodrošināt pārtikas produktu izplatīšanu.

"Pārtikas produkti Latvijas veikalos ir un būs pieejami arī turpmāk. Pārtikas produkcija Latvijas uzņēmumos tiek saražota vairāk nekā nepieciešams, pārtikas ķēdes ikdienā turpina sekmīgi strādāt un par produktu piegādi un pieejamību nav bažu," informēja ministrijā.

Ministrijā atgādināja, ka Latvijā ir vairāk nekā 58 000 lauksaimnieku un 1230 pārtikas ražotāju, kas kopumā gadā saražo lauksaimniecības produktus 1,4 miljardu eiro vērtībā un pārtikas produktus 1,6 miljardu eiro vērtībā. Latvijā gadā saražo vairāk nekā 300 000 tonnu miltu, pārslu, putraimu un citus miltrūpniecības produktus, no kuriem Latvijā patērē tikai 10%.

Tāpat Latvijā gadā saražo 41 000 tonnu zivju konservu, no kuriem patērē tikai 10%, Latvijā izcepj vairāk nekā 78 000 tonnas maizes gadā, bet patērē tikai 90%. Latvijā saražo 48 000 tonnas siera gadā, no kurām vietējā tirgū tiek patērēti 50%.

"Latvijas lauksaimnieki un pārtikas ražotāji jau ārkārtējās situācijas sākumā paveica apjomīgu darbu, lai, strādājot pastiprinātā režīmā, iespējami operatīvi pielāgotos strauji pieaugošajam dažādu pārtikas produktu pieprasījumam, pakāpeniski piepildot plauktus un apliecinot, ka bažām par pārtikas trūkumu veikalos nav pamata," pauda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Viņš uzsvēra, ka pašmāju pārtikas ražotāju paveiktais ir darbs, ko ikdienā, iespējams, daudzi aizmirst novērtēt, jo arī pieradumam un ierastajām ikdienas gaitām ir savs spēks. Pēc zemkopības ministra sacītā, būtiski ne vien ikdienā, bet arī tādās ārkārtas situācijās kā Covid-19 pandēmija iespēju robežās atbalstīt vietējos lauksaimniekus, ražotājus un uzņēmējus, jo tikai kopīgiem spēkiem ārkārtējo situāciju iespējams pārvarēt iespējami veiksmīgi.

ZM aicina iedzīvotājus savam ikdienas uzturam izvēlēties Latvijā ražotos pārtikas produktus, norādot, ka Latvijā ražotā pārtika ir droša un kvalitatīva. Tāpat, iegādājoties vietējos produktus, grūtajā ekonomiskajā situācijā iespējams atbalstīt ne tikai Latvijas ražotājus, bet visu tautsaimniecību un valsti.

Ministrijā atgādināja, ka krīzes situācijā ZM ir izveidota Krīzes vadības grupa, kurā ir pārstāvēti ZM, Pārtikas un veterinārais dienests, lauksaimniecības, pārtikas un tirdzniecības nozaru organizāciju pārstāvji, kurā vairākas reizes nedēļā notiek operatīva informācijas apmaiņa par aktuālajām problēmām. Darbs Krīzes vadības grupā notiek, ņemot vērā epidemioloģiskās drošības situāciju valstī, epidemiologu ieteikumus un valdības pieņemtos lēmumus.

Vienlaikus 19.marta izmaiņas valdības rīkojumā par ārkārtas situāciju ir devušas zemkopības ministram pilnvarojumu pieņemt lēmumus un izdot rīkojumus par pārraudzības nozarēm, kas būtu saistoši arī trešajām personām, atvieglojot lēmumu pieņemšanu un ļaujot nekavējoties reaģēt uz identificētajām pašreizējām problēmām. Pirmie lēmumi ir saistīti ar pārtikas aprites jautājumiem.