Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

EM: Panākts nozīmīgs progress dezinfekcijas līdzekļu trūkuma novēršanā Latvijā

© f64

Latvijā īsā laikā ir panākts nozīmīgs progress dezinfekcijas līdzekļu trūkuma tirgū novēršanā, informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

EM pārstāve Evita Urpena aģentūrai LETA pastāstīja, ka EM organizējusi sarunas ar vairākiem uzņēmumiem - gan par ražošanas jaudu paplašināšanu tradicionāli dezinfekcijas līdzekļus ražojošajos uzņēmumos, gan par jaunu ražotņu izveidi.

"Šajā jomā visai īsā laikā ir panākts nozīmīgs progress, un līdz ar to novērsts dezinfekcijas līdzekļu trūkums tirgū," sacīja Urpena. Patlaban lielākie šo līdzekļu ražotāji valstī ir sadzīves ķīmijas ražotāja "Spodrība", Latvijā lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs "Latvijas balzams" un farmaceitisko preparātu ražošanas uzņēmums AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika".

Urpena arī atgādināja, ka EM ir organizējusi darba grupu ar Veselības inspekcijas un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru (LVĢMC). Dezinfekcijas līdzekļu ražotājiem bija grūtības iegūt izejvielas (aktīvās vielas) no ārzemēm, tādējādi LVĢMC izveidoja vielu sarakstu, kuras var izmantot kā aktīvās vielas dezinfekciju līdzekļu receptūrā rokām un darba virsmām. Iestāde atļaujas receptūru maiņām vai jaunu receptūru ieviešanai dezinfekcijas līdzekļu ražošanai izdod dažu dienu laikā.

Urpena arī atzīmēja, ka patlaban arī citi esošie dezinfekcijas līdzekļu ražošanas uzņēmumi cenšas palielināt savas ražošanas jaudas. Atsevišķi uzņēmumi cenšas pārorientēt savu ražošanu, lai uzsāktu dezinfekcijas līdzekļu ražošanu.

Tāpat viņa piebilda, ka dezinfekcijas līdzekļu pieejamības nodrošināšanai papildus sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu un Finanšu ministriju panākts, ka etanolu drīkst izmantot kā dezinfekcijas līdzekļu sastāvdaļu un tam nav piemērojama akcīze. Pēc EM rīcībā pieejamās informācijas, esošā etanola rūpnīca "Kalsnavas elevators" primāri cenšas nodrošināt vietējo tirgu un nesaredz grūtības izpildītus visus izvietotos pasūtījumus tuvāko divu nedēļu perspektīvā.

Urpena arī pastāstīja - lai apmierinātu milzīgo pieprasījumu pēc etanola, ir ieviesti būtiski atvieglojumi un SIA "Pescado" var ražot un glabāt etanolu lielākos apjomos. Arī "I.S.D." norādījis, ka etanols nav deficīts un kompānija strādā pie ražotnes modernizācijas un paplašināšanas.

Vienlaikus EM un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra ar esošajiem un potenciālajiem ražotājiem strādā arī pie sejas aizsargmasku ražošanas jaudu palielināšanas. Sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) aktīvi tiek strādāts pie jautājuma par jauna sejas aizsargmasku ražošanas risinājuma izstrādes Latvijā. RTU ir izstrādājusi sešus mutes masku prototipus, kurām norit sākotnējais novērtēšanas process, lai maskas būtu drošas un atbilstošas.

Urpena uzsvēra - tā kā Covid-19 infekciju izraisošā koronavīrusa viens no izplatīšanās veidiem ir sīki pilieni, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, aktuāls ir jautājums par atbilstošu individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL), piemēram, respiratoru un aizsargbriļļu izvēli un iegādi.

Viņa piebilda, ka šajā kontekstā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) no šā gada 9.marta līdz 30.martam ir sniedzis vairāk nekā 110 konsultācijas IAL jomā, lielākoties par respiratoriem un aizsargmaskām. Patērētājiem un profesionālajiem lietotājiem ir pieejami dažādi sejas aizsardzības līdzekļi un PTAC mājaslapā ir skaidrojumi, kādam mērķim tie ir ražoti un vai pasargā lietotājus.