Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

VID ģenerāldirektorei nav optimisma par nodokļu iekasēšanu

© Ģirts Ozoliņš/F64

Lai arī jaunākie dati par nodokļu plāna izpildi martā būs zināmi aprīļa beigās, šobrīd nav pamata optimismam par kopējo plāna izpildi, atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Februārī nodokļu iekasēšanas nobīdes no plāna ir salīdzinoši nelielas, taču tas, protams, nav objektīvs rādītājs, jo krīze tika izsludināta 12.martā.

Jebkādas prognozes šobrīd izteikt ir ļoti grūti. Mēs, protams, sekojam līdzi visiem notikumiem. Redzam, kādi ir ieņēmumi, bet šobrīd nav pamata optimismam, jo mēs redzam tikai februāra ieņēmumus. Marta rezultātus mēs varēsim vērtēt tikai aprīļa beigās. Šobrīd izteikt prognozes būtu ļoti lielas spekulācijas," atzina Jaunzeme.

Viņa uzsvēra, ka šobrīd dienests galvenokārt koncentrējas uz dīkstāves pabalstu izmaksu un iesniegumu izvērtēšanu uzņēmēju atbalstam. "Tas ir galvenais, uz ko šobrīd koncentrējamies, taču mēs strādājam arī ar gada ienākumu deklarācijām. Esam palielinājuši konsultantu skaitu, kas atbild uz klientu zvaniem. Mums ir ļoti mazs zaudēto zvanu skaits, tas ir vien 5%, kas ir ļoti labs rādītājs. (...) Mūsu darba apmērs tikai pieaug un ar to mēs arī rēķināmies. Mēs saprotam, ka šobrīd no mūsu darba ir atkarīgs, cik ilgā laikā mūsu ekonomika atgriezīsies sākotnējā ritmā, protams, sadarbībā ar uzņēmējiem," sacīja Jaunzeme.

Viņa informēja, ka kopumā dīkstāves pabalsti līdz 1.aprīlim ir izmaksāti 329 uzņēmumiem, 1372 darbiniekiem 351 137 eiro apmērā.

"Šobrīd iesniegumu apstrādāšanai mēģinām šo procesu automatizēt, jo pagaidām tas prasa ļoti daudz manuālā darba. Ļoti svarīgs ir šis programmēšanas darbs, katru dienu tiek palaista jauna versija, ko testējam. Notikumi attīstās ļoti strauji, aicinu uzņēmējus sekot līdzi publikācijām "Latvijas Vēstnesī", lai jau pirms pieņemto noteikumu stāšanās spēkā ir iespējams ar tiem iepazīties un izvērtēt. Tas ir svarīgi, jo noteikumos ir ļoti skaidri kritēriji, pēc kuriem var kvalificēties atbalstam, lai nebūtu nekādas žēlošanās sociālajos tīklos, ka atbalsts ir atteikts," teica VID vadītāja.

Viņa piebilda, ka tāpat ir iespējams apsvērt citus atbalsta pasākumus, arī "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ir programmas, kurās iespējams saņemt līdzekļus.

Jaunzeme arī informēja, ka šobrīd tiek saņemti iesniegumi par nodokļu atlikšanu no visām nozarēm.

"Līdz 1.aprīlim esam piešķīruši nodokļu brīvdienas 627 uzņēmumiem par kopējo saistību apmēru 9,5 miljoniem eiro. Gribu arī uzsvērt, ka nodokļu nomaksas pagarinājuma pieprasījums nav automātisks, jo tiek vērtēta uzņēmuma iepriekšējā pieredze. Ja pieredze nav bijusi pozitīva un uzņēmums iepriekš nav kārtojis savas saistības, tad ir iespējams arī atteikums. Šajā gadījumā ir ļoti svarīga, kāda bijusi iepriekšējā pieredze," norādīja dienesta vadītāja.