Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Zāļu reforma: receptēm nosaka ārkārtas izņēmumu

© Jānis Saliņš/ F64 Photo Agency

Ārkārtas situācijas laikā, bet tikai izņēmuma gadījumā, pret īpašo recepti, uz kuras izrakstīts kompensējamo zāļu aktīvās vielas nosaukums, aptiekās varēs izsniegt zāles par pacienta personiskajiem līdzekļiem. Šādu lēmumu pieņēmusi Veselības ministrija.

Šis izņēmuma gadījums ir spēkā tikai valstī noteiktā ārkārtas stāvokļa laikā, lai mazinātu pacientu, ārstu un farmaceitu inficēšanās risku un lai pacientam nebūtu atkārtoti jādodas pie ārsta pēc citas zāļu receptes, Neatkarīgajai pastāstīja Zāļu valsts aģentūras speciāliste Dita Okmane. Saskaņā ar jauno valsts kompensējamo zāļu kārtību no 1. aprīļa ārsti kompensējamo zāļu receptē pacientam izraksta zāļu aktīvo vielu, bet aptiekā tiek izsniegts lētākais medikaments. Jaunā kārtība neparedz, ka pacients varētu aptiekā izvēlēties un piemaksāt par dārgākām valsts kompensējamām zālēm, turklāt, ja pacients izvēlēsies nelietot valsts kompensējamās zāles saskaņā ar izrakstīto recepti, tad par zālēm būs jāmaksā pašam un pilna cena, un šajā situācijā būtu nepieciešama jauna recepte.

Tomēr uz ārkārtas situācijas laiku ir noteiktas izmaiņas - farmaceitam uz īpašās receptes pamata, kurā zāles izrakstītas, lietojot starptautisko nepatentēto nosaukumu (aktīvo vielu), ir atļauts izņēmuma kārtā pacientam izsniegt zāles par pilnu samaksu, tātad bez valsts kompensācijas. Tas būs iespējams gadījumos, ja farmaceits ir sniedzis pacientam visu nepieciešamo informāciju par šo zāļu starptautisko nepatentēto nosaukumu, kā arī pie nosacījuma, ka pacients ir informēts, ka zāles iegādāties var par personiskajiem līdzekļiem pilnā apmērā un brīvprātīgi atteicies no valsts kompensētās daļas. Farmaceita pienākums ir arī informēt pacientu, ka šāda rīcība ir izņēmums un nākamajā ārsta apmeklējuma reizē, ja ārstam nav medicīniska rakstura pamatojuma pacientam izrakstīt konkrēta komerciālā nosaukuma zāles, pacientam no ārsta jāsaņem parastā recepte bez valsts kompensācijas.

Uz laiku noteiktas arī izmaiņas e-veselības portālā, lai šādas receptes būtu legālas, proti, lai pret kompensējamo zāļu recepti varētu izsniegt valsts nekompensētas zāles. «Izņēmums ir spēkā tikai valstī noteiktā ārkārtas stāvokļa laikā, lai mazinātu pacientu, ārstu un farmaceitu inficēšanās risku,» uzsver Zāļu valsts aģentūras pārstāve D. Okmane. Vienlaikus Veselības ministrija aicina farmaceitus darīt visu, lai pacientiem tiktu nodrošināta racionāla zāļu lietošana, jo pacientu finansiālās iespējas Covid-19 izraisītās ekonomiskās dīkstāves dēļ var būtiski pasliktināties, taču zāļu terapijas pārtraukšana un ar to saistītā veselības pasliktināšanās pacientiem hronisku slimību gadījumā var būtiski palielināt ne tikai valsts, bet arī pacientu izdevumus. No Veselības ministrijas teiktā izriet, ka tieši jaunā kārtība labāk nodrošinās zāles. Neatkarīgā rakstīja, ka, pēc Veselības ministrijas aplēsēm, Latvijas pacienti gadā pārmaksā ap 25 miljonus eiro par valsts kompensējamām zālēm, izvēloties lietot dārgākas zāles. Šīs jaunās zāļu izrakstīšanas kārtības ieviešana sakrita ar Covid-19 pandēmiju, tomēr Veselības ministrija nolēma reformu neatlikt, jo tas nevis pasliktinās situāciju ar zāļu pieejamību, bet - tieši otrādi - pacientiem būs iespējams saņemt lētākas zāles.

Pieņemts vēl viens lēmums attiecībā uz zālēm. Ar veselības ministres Ilzes Viņķeles rīkojumu aizliegts no Latvijas eksportēt zāles, kuras vietējā tirgū nepieciešamas ārkārtējā situācijā. Zāļu valsts aģentūrai ar rīkojumu uzdots izveidot sarakstu ar ārkārtējā situācijā nepieciešamajām zālēm, ņemot vērā Pasaules veselības organizācijas rekomendācijas Covid-19 ārstēšanai un veicot kopējo Latvijas zāļu pieejamības riska analīzi.