Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Prognozē, kad katrā no Baltijas valstīm būs 1000 Covid-19 slimnieki

© Postimees Grupp/Scanpix Baltics/SCANPIX/LETA

Tirgus un sociālo pētījumu uzņēmums "Interactive LV" veicis analīzi par koronavīrusa Covid-19 slimnieku skaitu Latvijā.

"Covid-19 inficēto skaita izmaiņu dinamika. Saglabājoties tendencei Igaunija sasniegs 1000 reģistrētus gadījumus pēc 3 dienām, Lietuva pēc 6 dienām, Latvija pēc 8 dienām," teikts līknes izstrādātāju aprakstā.

"Baltijas valstīs pieaugums no 100 līdz 1000 (16-19 dienas) ir salīdzinoši lēnāks nekā citur. Rietumeiropas valstīs 1000 tika sasniegts vidēji 7 dienās, Ziemeļeiropas valstīs 9 dienās, Centrāleiropas valstīs 12 dienās."

"Interesanti, ka līdz šim visas epidēmijas tika mērītas gadījumos uz 1000 iedzīvotājiem, bet šobrīd tiek operēts tikai ar absolūtiem skaitļiem, kas nesniedz iespējas objektīvai salīdzināšanai," norāda kāds komentētājs, kurš mudina domāt par šādu pētījumu precizitāti plašāk.

Tikmēr paši pētījuma veicēji paskaidro, kā jaskata iepriekš publicētā grafika līknes. "Līknes rāda pieauguma ātruma izmaiņas (Y ass ir logaritmiska; analoģija fizikā būtu paātrinājums), kas nav atkarīgas no kopas lieluma (iedzīvotāju skaita). Luksemburgā ar 3 reizes mazāk iedzīvotājiem pieaugums no 100 līdz 1000 gadījumiem bija 3 reizes straujāks nekā Latvijā.Tāpat pieauguma tempa ziņā Latviju apsteidz arī Islande (6x mazāk iedzīvotāju) un Andora (25x mazāk). Protams, ir arī pretēji piemēri," uzsver publikācijas autori.

Jau vēstīts, ka pēdējās diennakts laikā Latvijā konstatēti 12 jauni saslimšanas gadījumi ar Covid-19.

Kopumā ar to valstī saslimuši 458 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Iepriekšējā diennaktī veikti 1024 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 16 834 Covid-19 testi.

Stacionēto Covid-19 pacientu skaits ir pieaudzis līdz 32, no viņiem 29 ir ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu.

Kā ziņots, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš Latvijas Radio pastāstīja, ka, ņemot vērā Latvijas apdzīvotības blīvumu un savlaicīgi ieviestos drošības pasākumus, Latvijas situācija koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanā uz vairuma Eiropas valstu fona ir labāka.

Pēc viņa teiktā, galvenais faktors, kas pamato minēto apgalvojumu, ir tas, ka Covid-19 epidēmija Latvijā vēl ir sākotnējā fāzē, turklāt tiek ievēroti stingri karantīnas pasākumi.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.