Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Saeima vērtēs rosinājumu par vecāku pabalsta izmaksas turpināšanu ārkārtējā situācijā

© Ilze Zvēra/F64

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu par vecāku pabalsta izmaksas turpināšanu ārkārtējā situācijā.

Grozījumu projektu iesniedza Saeimas deputāti Anita Muižniece (JKP), Krišjānis Feldmans (JKP), Arvils Ašeradens (JV), Inese Lībiņa-Egnere (JV), Edmunds Teirumnieks (VL-TB/LNNK) un Edvīns Šnore (VL-TB/LNNK).

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Jaunajā konservatīvajā partijā (JKP), grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" iesniegti, lai noteiktu kārtību vecāku pabalstu saņemšanas turpināšanai, ja tā izmaksa pēc spēkā esošā regulējuma būtu jāpārtrauc.

Politiķi rosina noteikt, ka, ja personas bērns, par kuru persona saņem vecāku pabalstu, ārkārtējās situācijas laikā sasniedz vecumu, kad tiek pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa, tad persona turpina saņemt vecāku pabalstu līdz ārkārtējās situācijas beigām, kā arī vienu mēnesi pēc tam.

Muižniece skaidro, ka ārkārtējās situācijas periodā noteikto ierobežojumu dēļ vecākiem, kuriem šajā laikā, iestājoties bērna viena vai pusotra gada vecumam, būtu jāatgriežas darbā, tas var nebūt iespējams vairāku nozaru dīkstāves un līdzīgu apsvērumu dēļ. "Līdz ar to uzskatu, ka ir svarīgi nodrošināt vecāku pabalsta izmaksas turpināšanu līdz ārkārtējās situācijas beigām un vienu kalendāro mēnesi pēc tās," pauž deputāte.

JKP pateicas kolēģiem par atbalstu šai iniciatīvai un cer arī uz citu Saeimas frakciju atbalstu šī likumprojekta virzībā. "Tādējādi tiks mazināta ģimeņu ar bērniem iespēja nonākt uz nabadzības sliekšņa vai trūcīgas personas statusā," norāda partijā, skaidrojot, ka vecākiem, paliekot mājās ar bērniem, arī mazinās vīrusa izplatības risks.

Kā vēstīts, līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Tiek pieļauta iespēja nepieciešamības gadījumā ārkārtējo situāciju pagarināt uz ilgāku laiku.