Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kompensētās zāles – tikai ar zemāko cenu

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Latvijā stājusies spēkā jauna kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtība. Ārstiem kompensējamo zāļu receptē jānorāda zāļu aktīvā viela, nevis zāļu nosaukums. Aptiekā no visām zālēm ar vienādu aktīvo vielu pacientam izsniegs tās zāles, kurām ir zemākā maksa. Galvenais zāļu izrakstīšanas reformas mērķis ir samazināt pacientu izdevumus par kompensējamām zālēm, apgalvo Veselības ministrijā, kas jauno kārtību nolēma ieviest, neraugoties uz koronavīrusa Covid-19 epidēmiju un ar to saistīto mediķu noslodzi un pacientu ierobežoto iespēju saņemt speciālistu konsultācijas.

Veselības ministre Ilze Viņķele aicina uzticēties ārstu un farmaceitu profesionalitātei, jo ārstēšanu nodrošina zāļu sastāvā esošā aktīvā viela jeb starptautiskais nepatentētais nosaukums, nevis zāļu forma, izskats, iepakojums, krāsa vai citas īpašības. Zāļu aktīvās vielas nosaukums parasti ir norādīts uz to iepakojuma latīņu valodā, maziem burtiem vai nereti slīprakstā līdzās lieliem burtiem uzrakstītajam zāļu nosaukumam. Ministre uzsver, ka jebkurām zālēm ir jāatbilst stingriem kvalitātes, drošuma un ārstnieciskās iedarbības standartiem, kas ir vienādi visā Eiropā. Pēc Veselības ministrijas aprēķiniem, Latvijas pacienti gadā par dārgākām zālēm pārmaksā ap 25 miljoniem eiro. Tomēr tā nav, ka pacienti lietotu tikai un vienīgi visdārgākās zāles. Zāļu valsts aģentūra, atsaucoties uz starptautiskās organizācijas OECD secinājumu, norāda, ka Latvijā 74 procenti no kopējā zāļu patēriņa gadā ir patentbrīvās zāles, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem OECD valstīs un par 20 procentiem pārsniedz OECD vidējo līmeni.

Samazināt pacientu maksājumus par zālēm - tas ir viens reformas mērķis, taču otrs - samazināt zāļu cenas. Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere atzīst, ka «no brīža, kad tika paziņots par jauno valsts kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtību un zemākās cenas principu, zāļu ražotāji cenu ir samazinājuši jau 250 kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajiem medikamentiem un ir palielinājies kompensējamo zāļu klāsts ar vienādu zemāko cenu, jo ražotāji arī iepriekš dārgākām zālēm ir samazinājuši cenu, ļaujot pacientiem izvēlēties no plašāka zāļu klāsta». Ja iepriekš nereti bija tikai vienas lētākās kompensējamās zāles kādai diagnozei, tagad ražotāji samazinājuši zāļu cenu un nodrošinājuši, ka ir trīs vai četras tādas pašas iedarbības zāles ar vienādu zemāko cenu. I. Kaupere uzsver, ka pacientu tiesību ievērošanai arī turpmāk ārstam 30 procentos recepšu būs iespējams izrakstīt zāļu komerciālo nosaukumu, norādot medicīnisku pamatojumu, piemēram, ja kādam pacientam tiek novērotas blaknes vai ir alerģija. Lēmumu, kuras zāles pacients lietos, jāpieņem pacienta un ārsta sarunā pirms receptes izrakstīšanas. Ja pacients izvēlēsies nelietot valsts kompensējamās zāles, piemēram, vēlēsies saglabāt esošās, kuras, piemēram, nav lētākās savā grupā, tad par zālēm būs jāmaksā pašam, turklāt pilna cena. Eksperti aicina ņemt vērā, ka no 1. aprīļa aptiekā piemaksāt par dārgākām valsts kompensējamām zālēm vairs nevarēs. Pacientiem te jāņem vērā, ka līdz šim recepti, kas izrakstīta kompensējamām zālēm, nevarēja izmantot, iegādājoties citus medikamentus, piemēram, dārgākus (faktiski viņam būtu jāvēršas pie ārsta pēc jaunas receptes), taču pašlaik uz ārkārtas situācijas laiku izņēmuma kārtā aptiekām būs iespējams pret speciālo recepti tomēr izsniegt zāles par pacienta līdzekļiem, Neatkarīgajai skaidroja Zāļu valsts aģentūrā.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka zāļu aktīvās vielas izrakstīšana valsts kompensējamo zāļu receptēs jau līdz šim ir bijusi ierasta prakse daudziem ārstiem arī Latvijā. Tiesa, šo ārstu īpatsvars līdz šim ir bijis neliels. Dienesta dati arī rāda, ka lielākā daļa pacientu, kuri līdz šim lietojuši lētākās kompensējamo zāļu sarakstā esošās references (lētākās) zāles, arī turpmāk varēs lietot sev ierasto medikamentu, jo vairāk nekā 85 procentos gadījumu references medikamenti kompensējamo zāļu sarakstā nav mainījušies.