Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Policija skaidro, vai sodīs, ja auto atradīsies vairāk par diviem cilvēkiem

© Valsts policija

Ņemot vērā ārkārtējās situācijas laikā Latvijā noteiktos ierobežojumus, daudziem pamatoti radies jautājums, vai tiks piemērots sods, ja, piemēram, automašīnā atradīsies vairāk par divām personām. Lūk, policijas skaidrojums.

"Saistībā ar jautājumiem, vai policija kontrolē un tiek piemērots sods personām, ja vienā automašīnā pārvietojas vairāk, nekā divas personas - varam apstiprināt, ka kontrolējot citus ārkārtējās situācijās ierobežojumus, policija arī preventīvi uzrauga un atsevišķos gadījumos arī pārbauda automašīnas. Bet policijas mērķis pavisam noteikti nav sodīt," informē Valsts policijas pārstāvji.

"Gadījumos, ja vairāk, nekā divas personas pārvietojas vienā automašīnā, piemēram, dodoties uz darbu, policijai nav iemesla vērtēt to kā pārkāpumu. Tomēr vienlaicīgi norādām, ka personām ir jāizturas atbildīgi un jāievēro fiziskās distancēšanās noteiktās prasības," uzsver likumsargi.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka valdība vakar nolēma līdz 5000 eiro palielināt sodu par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu un līdz 2000 eiro - par ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, aģentūra LETA noskaidroja Iekšlietu ministrijā.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu fiziskajām personām paredz 10 līdz 700 eiro sodu, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 2800 eiro sodu. Atbilstoši valdības nolemtajam un vēl plānotajiem Iekšlietu ministrijas precizējumiem, turpmāk par šo pārkāpumu fiziskām personām naudas sods būs no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām - no 140 līdz 5000 eiro. Patlaban kodeks paredz, ka šos pārkāpumus izskata Veselības inspekcija.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro. Atbilstoši valdības nolemtajam un vēl plānotajiem Iekšlietu ministrijas precizējumiem turpmāk sods par šo pārkāpumu no 10 līdz 2000 eiro. Šīs normas ievērošanu kontrolēs Valsts policija un pašvaldības policija.

Tāpat valdība akceptēja jaunu kodeksa normu, kas paredz atbildību par informācijas nesniegšanu ārkārtējās situācijas laikā. Tas nozīmē, ka personai, kura nesniedza informāciju, ka ir slima ar infekcijas slimību, bijusi kontaktā ar infekcijas slimību sirgstošu personu vai bijusi infekcijas slimības perēklī varēs piemērot no 10 līdz 2000 eiro sodu. Arī šīs normas ievērošanu kontrolēs Valsts policija un pašvaldības policija.

Grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimai. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien žurnālistiem pauda cerību, ka Saeima grozījumus pieņems pēc iespējas ātrāk un arī Valsts prezidents Egils Levits tos izsludinās. Viņš atgādināja, ka Saeimas sēde paredzēta ceturtdien.