Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

"airBaltic" kapitālā ieguldīs Valsts kases aizdevumu - 36 miljonus eiro

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" kapitālā ieguldīs Valsts kases aizdevumu 36 140 944 eiro apmērā, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais Ministru kabineta rīkojums.

Lai nodrošinātu pēc iespējas lielāku "airBaltic" likviditāti ilgākā laika posmā, otrdien, 31.martā, ar Ministru kabineta rīkojumu nolemts atlikt "airBaltic" izsniegtā Valsts kases aizdevuma procentu maksājumus, tos uzkrājot. Valsts kases aizdevuma neatmaksātā daļa ir 36 140 944 eiro.

Vienlaikus, lai nodrošinātu ekonomiskās krīzes pārvarēšanu un ekonomiskās situācijas stabilizēšanu nozarē, nolemts atbalstīt "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu 36 140 944 eiro apmērā, lai atmaksātu kompānijai izsniegto valsts aizdevumu.

Finanšu ministrijai, pamatojoties uz likuma "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību", uzdots palielināt apropriāciju Satiksmes ministrijas programmā "Akciju sabiedrības "Air Baltic Corporation" pamatkapitāla palielināšana" 36 140 944 eiro apmērā resursiem no dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem un paredzēt apropriāciju kategorijā "Akcijas un cita līdzdalība komersantu pašu kapitālā" aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanai.

Finanšu ministram normatīvos noteiktajā kārtībā būs jāinformē Saeimu par rīkojumā minēto apropriācijas palielināšanu.

Tāpat Satiksmes ministrijai būs jāsagatavo un jāiesniedz Finanšu ministrijā "airBaltic" komercdarbības atbalsta pasākumu plānu Covid-19 izraisīto seku novēršanai, lai nodrošinātu paziņojuma iesniegšanu Eiropas Komisijā un tās saskaņojuma saņemšanu.

Satiksmes ministrijai pēc saskaņojuma saņemšanas no Eiropas Komisijas būs jāveic rīkojumā minētos pasākumus, ievērojot Komerclikuma noteikumus par akcionāru pirmtiesībām, kā arī jāturpina sarunas ar "airBaltic" mazākuma akcionāru par aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanu, ievērojot saistības, kas noteiktas 2016.gada 4.februāra akcionāru līgumā ar grozījumiem.

Jau vēstīts, ka ekonomiskās krīzes pārvarēšanai Ministru kabinets 24.martā konceptuāli atbalstīja 150 miljonu eiro ieguldīšanu "airBaltic" pamatkapitālā, vienlaikus nolemjot atbalstīt aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanu 36 140 944 eiro apmērā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) žurnālistiem minēja, ka valsts atbalsta apmērs "airBaltic" būs atkarīgs no lidsabiedrības otra akcionāra SIA "Aircraft Leasing 1" intereses ieguldīt kompānijas kapitālā.

Reirs skaidroja, ka 150 miljoni eiro ir kopējā summa, kas nepieciešama "airBaltic" atbalstam, bet ministri vienojās lemt par šo jautājumu tad, kad būs zināma detalizēta informācija "pa visu spektru", piemēram, par "airBaltic" otra akcionāra līdzdalību pamatkapitāla palielināšanā.

"Tad, kad būs detalizēta informācija, tad arī valdība lems. Bet pagaidām valdība lēmusi piešķirt "airBaltic" 36 miljonus eiro," uzsvēra Reirs, piebilstot, ka gadījumā, ja būs jālemj par lielākas summas ieguldīšanu "airBaltic" pamatkapitālā, līdzekļu pietikšot.

"airBaltic" reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 256,473 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Pēc provizoriskiem datiem, uzņēmuma apgrozījums pērn bija 508,955 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 23%, bet uzņēmums cieta zaudējumus 7,7 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Latvijas valstij pieder 80,05% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - gandrīz 20% akciju.