Valsts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem segs pusi no pašvaldību krīzes pabalstiem

© REUTERS/SCANPIX/LETA

 Valsts nodrošinās mērķdotāciju daļējai pašvaldību izdevumu segšanai par izmaksātajiem pabalstiem krīzes situācijā, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Saskaņā ar otrdien valdībā pieņemto rīkojumu valsts segs 50% no ģimenei vai personai izmaksātā pabalsta krīzes situācijā, bet ne vairāk kā 40 eiro mēnesī vienai personai triju mēnešu periodā.

"Šajos krīzes apstākļos ir svarīgi, lai neviens nepaliek bez sociālā drošības spilvena. Ja cilvēks nekvalificējas valsts atbalsta saņemšanai, tad pēdējais, kur vērsties pēc palīdzības, ir pašvaldības. Valsts dos pašvaldībām finansējumu, lai tās pēc iespējas ātrāk varētu palīdzēt visiem grūtībās nonākušajiem cilvēkiem", uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Minētā mērķdotācija būs spēkā laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Šim nolūkam LM piešķirts finansējums no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas nepārsniegs 2,16 miljonus eiro.

Kā ziņots, labklājības ministre norādījusi, ka, neskatoties uz valsts izveidoto atbalsta mehānismu, joprojām ir iedzīvotāji, kuriem Covid-19 izplatīšanās seku dēļ ir būtiski ierobežoti finansiālie līdzekļi, tāpēc pašvaldībām būtu jāpārskata komunālo maksājumu termiņi un jāveic izņēmumi soda procentu piemērošanā krīzes skartajiem iedzīvotājiem.

Kā aģentūru LETA informēja ministres padomnieks Jānis Zariņš, Petraviča ir nosūtījusi vēstuli pašvaldībām ar aicinājumu izrādīt pretimnākšanu iedzīvotājiem saistībā ar komunālajiem maksājumiem. "Aicinu pašvaldības būt pretimnākošas un sniegt maksimāli iespējamo palīdzību un atbalstu, lai nepadziļinātu krīzi," mudina ministre.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.