FM nekomentē iespējamu "Bankas Baltija" likvidatora parādu budžetam

"Bankas Baltija" (BB) tiesvedības laikā Finanšu ministrija (FM) nekādus skaidrojumus vai komentārus par iespējamu likvidatora parādu valsts budžetam nesniegs.

FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace aģentūrai LETA vien uzsvēra, ka ministrija BB likvidācijas procesa ietvaros ir veikusi visas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai nodrošinātu valsts kā kreditora prasījumus pret likvidējamo AS "Banka Baltija".

Kā ziņots, uz BB likvidatora parādu valsts budžetam 267 898 latu apmērā un šāda apjoma saistību neizpildi pret Finanšu ministriju (FM) saistībā ar kompensāciju izmaksām noguldītājiem 7.septembra sēdē Rīgas apgabaltiesā, kur tiek izskatīta BB likvidatora "BDO" prasība pret Latvijas Banku (LB) un FM, norādīja LB un FM advokāts Romualds Vonsovičs. Tādejādi prasītājam šajā lietā ir parāds FM, kas ir atbildētāja statusā, norādīja advokāts.

"Bankas Baltija" likvidators AS "BDO" gan noliedzis, ka jebkad būtu palicis parādā valsts budžetam 267 898 latus. "BDO" valdes priekšsēdētāja Daiņa Tunsta paziņojumā norādīts, ka likvidators "BDO" "nekad nav bijis parādā valsts budžetam 267 898 latus, kā arī mūsu rīcībā nav informācijas, ka iepriekšējie likvidatori [Uģis] Grūbe un [Deivids] Berija būtu palikuši parādā valsts budžetam iepriekš minēto summu".

"Neviena valsts institūcija nekad nav izvirzījusi pretenzijas likvidatoram par šādas summas samaksu valsts budžetam," teikts paziņojumā.

"BDO" vadītājs norāda, ka iepriekšminētā summa - 267 898 lati - "ir ņemta no likvidatora Berija atskaites Rīgas apgabaltiesai un faktiski attiecas uz valsts neizpildītajām saistībām atbilstoši 1995.gada 12.septembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.274 "Par fizisko personu noguldījumu akciju sabiedrības "Banka Baltija" filiālēs kompensāciju"".

"Likvidatoram nebija un nav tiesības pārskaitīt minēto summu valsts budžetā, jo tādā gadījumā likvidators rupji pārkāptu Kredītiestāžu likumā noteikto kredītprasību apmierināšanas kārtību," teikts "BDO" paziņojumā.

Kā ziņots, Vonsovičs tiesas sēdē atzīmēja, ka 1999.gada martā pēc tam, kad Uldis Klauss beidza vadīt BB, BB depozītos bija 11 miljoni latu, BB kasē bija ap vienu miljonu latu un tas liecina, ka prasītāju iepriekšējās tiesas sēdēs sacītais, ka Klauss visu BB naudu "notrallinājis", neatbilst patiesībai.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa BB likvidatora prasību sāka skatīt šā gada 22.jūnijā. Līdz šim apgabaltiesa uzklausījusi prasītāju sniegtos paskaidrojumus par prasību, kā arī atbildētāja viedokli par iemesliem, kāpēc tas prasību neatzīst.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais