Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA aicina būt iecietīgiem, apgūstot jauno attālinātās mācīšanās modeli

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina sabiedrību būt iecietīgākai un pacietīgākai, apgūstot jauno attālinātās mācīšanās modeli, sarunā norādīja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa atzīmēja, ka notiekošais ir jauns process gan skolēniem, gan vecākiem, gan skolotājiem. Attiecīgi Vanaga pauda, ka komunikācija pieaugušo starpā gan telefoniski, gan sociālajos tīklos varētu būt labāka. Arodbiedrības priekšsēdētāja pauda nožēlu, ka publiskajā telpā skaļāk parādās tieši negatīvie komentāri par notiekošu, bet krietni mazāk atbalstošie.

Aplūkojot situāciju kopumā, Vanaga norādīja, ka ir novērojams, ka pedagogiem būtu nepieciešams lielāks atbalsts, piemēram, praktiskas dabas jautājumos, piemēram, izdevumi par internetu un elektrību. Viņa skaidroja, ka darbs no mājām nozīmē, ka izdevumi pieaug visām iesaistītajām pusēm, un norādīja, ka LIZDA būtu priecīga, ja atbalsta mehānismi eksistētu nacionālā līmenī.

Tāpat LIZDA priekšsēdētāja norādīja, ka arodbiedrība sākusi aptauju, lai izprastu pedagogu būtiskākās problēmas saistībā ar jauno kārtību. Viņa paredzēja, ka sākotnējie jeb starprezultāti varētu būt pieejami ap 1.aprīli. Šāda aptauja tiek veikta, jo viņai esot informācija, ka līdzīgu aptauju veic Izglītības un zinātnes ministrija, taču tajā tiekot iztaujāti tieši skolēnu vecāki un izglītības iestāžu vadītāji, nevis pedagogi.

Tāpat arodbiedrība kopā ar biedrību "Mammām un tētiem", kā arī Latvijas Universitātes Studentu padomi ir vērsusies pie sešām augstskolām, kurās tiek pasniegta pedagoģija, aicinot studentus daļējā praksē palīdzēt tiem vecākiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nespēj sniegt palīdzību saviem bērniem mācību procesā.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību mācības notiek attālināti.