Šodien atzīmē Tēvu dienu

Šodien Latvijā tiek svinēta Tēvu diena. Labklājības ministrija (LM) šajā dienā izsaka atzinību tiem tēviem, kuri ar patiesu mīlestību un apzinību pilda savus pienākumus ģimenē.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pauž pārliecību, ka Latvijā ir ļoti daudz mīlošu un gādīgu tēvu, kas ikdienā sniedz savai ģimenei nenovērtējamu atbalstu. Tāpēc arī tēvi ir pelnījuši atzinīgus vārdus un dienu, kurā viņus īpaši godina visa ģimene un sabiedrība kopumā.

LM aicina šajā dienā veltīt atzinīgus vārdus tēviem un pavadīt to kopā ar ģimeni.

Arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL) aicina šodien svinēt Tēva dienu un padomāt par ģimenes lomu sabiedrībā, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

"Šis ir pirmais gads, kad Latvijā septembra otrā svētdiena tiek atzīmēta kā Tēva diena. Tādēļ aicinu ikvienu padomāt par ģimenes lomu sabiedrībā un parūpēties par to, lai šo dienu visiem tēviem padarītu īpašu," pauž Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja.

Ģimenē un bērnu audzināšanā vienlīdz nozīmīga ir abu vecāku loma, tādēļ skumji ir konstatēt, ka ik gadu aptuveni 40% bērnu dzimst ārlaulībā, atzīmē Circene.

"Šajā dienā es gribētu aicināt arī ikvienu tēvu izvērtēt savu ieguldījumu ģimenē un neaizmirst, ka ģimenes locekļiem jūsu atbalsts un klātbūtne nepieciešama ne tikai svētku dienās un svarīgos brīžos. Tēva rūpes par ģimeni un jo īpaši tās mazākajiem locekļiem visvairāk ir vajadzīgas tieši ikdienā," norāda komisijas priekšsēdētāja.

Savukārt Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība saistībā ar šo dienu izteikusi aicinājumu Iekšlietu ministrijai apzināt ģimenes, kuras palikušas bez tēva, darbiniekam zaudējot dzīvību dienesta pienākumu pildīšanas laikā, un ģimenes, kurās darbinieki zaudēja veselību un kļuva par invalīdiem dienesta laikā, lai sniegtu ģimenēm nepieciešamu atbalstu, arī morālo. Arodbiedrība arī aicina visu līmeņu vadītājus un Iekšlietu ministriju veikt pasākumus darbinieku drošībai, stresa noņemšanai un gādāt par iespēju darbiniekiem rūpēties par savu ģimeni un par saviem bērniem.

Tēvu dienu Latvijā oficiāli svin kopš 2009.gada. Tomēr LM uzsver, ka šai dienai ir jau simts gadu ilgas tradīcijas un to atzīmē daudzviet pasaulē, piemēram, ASV, Vācijā, Lietuvā, Igaunijā, Īrijā un citur.

Mātes dienu un ģimenes dienu Latvijā svin maijā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.