Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Viņķele: Ārsti Latvijas pilsētās atsakās iet uz darbu bailēs no Covid-19

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) saņem ziņas gan par ģimenes ārstiem, gan mediķiem reģionālajās slimnīcās, kas ņem bezalgas atvaļinājumu vai atsakās iet uz darbu piesardzības vai baiļu no Covid-19 infekcijas dēļ, LTV "Rīta panorāmā" atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ja pacienti ir nonākuši situācijā, kad ārsts ir prombūtnē un nav atstājis aizvietotāju, ministre aicināja ziņot Nacionālajam veselības dienestam.

Ministre atzīmēja, ka pašlaik ir zināms par vienu mediķi Rēzeknē, kurš inficējies ar Covid-19. Viņķele pastāstīja, ka epidemiologi strādā gan ar inficēto kolēģi, gan Rēzeknes slimnīcas vadību, lai izpētītu šo saslimšanas gadījumu, ir apzinātas kontaktpersonas un veikti piesardzības pasākumi.

Viņķele uzsvēra, ka pacientiem nav jāuztraucas, ka Rēzeknes slimnīca varētu tikt slēgta.

Savukārt Latvijas Radio vēstīja, ka Rēzeknes ārstam slimnīcā bijušas sešas kontaktpersonas, kurām noteikta karantīna. Pats ārsts ārstējas mājās.

Rēzeknes mediķis analīzes uz Covid-19 nodevis pēc savas iniciatīvas. Viņš neesot bijis ārzemēs un pats domā, ka neesot ticies ar zināmiem Covid-19 inficētiem pacientiem, attiecīgi tagad izmeklēšanā mēģina noskaidrot inficēšanās avotu.

Runājot par no šodienas ieviestajiem ierobežojumiem plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs, ministre uzsvēra, ka svarīgākie un neatliekamie medicīniskie pakalpojumi tiks sniegti kā līdz šim.

Politiķe uzsvēra, ka universitāšu slimnīcas plānveida un ambulatoro pakalpojumu sniegšanu ir ierobežojušas jau iepriekš, un rīkojums, kas šodien stājas spēkā, pamatā ir attiecināms uz privātajām veselības aprūpes iestādēm. Sarunas ar tām bijušas smagas, taču ierobežojumi ieviesti "pacientu un mediķu drošības apsvērumu dēļ".

Viņķele vēlreiz apliecināja, ka valdība drīzumā lems par pulcēšanās ierobežojumiem iedzīvotājiem brīvā dabā - skvēros, parkos, dodoties atpūtas gājienos pa Latviju. Plānots, ka tiks atļauta cilvēku pulcēšanos vienkopus līdz diviem cilvēkiem vai ģimenes lokā.

Ministre atzina, ka par šiem ierobežojumiem valdība varētu lemt jau tuvākajās brīvdienās.